pátek 1. dubna 2011

Běháme na boso

Už jsem několikrát slyšel názor, že na běhání jsou nejdůležitější boty. Na každém serveru o běhání se dočtete, že nejdůležitější pokud začínáte s běháním je výběr obuvi. Dále tam většinou najdete nějaký návod jak si vybrat ty správné boty, které budou podporovat stabilitu (tím, že eliminují vady jako je pronance a supinace), tlumí veškeré nárazy atd...Já bych se dnes rád podíval na toto téma trochu zblízka a trochu bych tyto moudrosti postavil na hlavu. Jelikož jediné, co doopravdy potřebujete k běhání jsou vaše nohy. NIC VÍC.
Když bych to měl vzít od začátku, tak běhání jako pohyb je tu s námi už od začátku našeho vývoje jako živočišného druhu. Už naši předci v době kamenné museli často běhat (a že ten terén tehdy taky nebyl naprosto uhlazený). Kdežto běžecké boty jsou s námi teprve poslední... dalo by se možná říci století.
Lidská noha je sama o sobě dokonale přizpůsobená na pohyb po jakémkoliv povrchu. Díky naprosto geniálnímu propojení šlach, vazů a svalů, které jsou schopné utlumit obrovské nárazy, můžou vaše klouby v klidu dál vykonávat svoji činnost bez jakýchkoliv omezení. Ovšem to je naprosto proti tomu, co nám říkají výrobci běžecké obuvi (ono taky, proč by říkali, že boty nepotřebujete? kdo by si je pak kupoval?). Podle nich  má každý náraz vliv na kolena a všechny klouby, čímž se opotřebovávají a je potřeba je tím pádem chránit...
Co je na tom pravdy?
Jak už jsem říkal. Noha jako taková je svojí stavbou naprosto bezchybný nástroj, který pokud se ho snažíte jakkoliv vylepšit, tak to v lepším příadě vede ke zraněním atd. Tím, že tento dokonalý systém sevřete do boty, tak se stane velice podstatná věc - svaly, šlachy atd., které normálně zajišťují dokonalý pohyb a tlumení veškerých nárazů začínají ochabovat, jelikož v této botě se buď nemůžou hýbat (např. prsty nemůžou zabrat každý zvlášť, ale v botě jsou schované dohromady u sebe) nebo "nejsou potřeba", jelikož "tlumení" zajišťuje bota.
Dokonce jsou zde výzkumy, které ukazují na fakt, že čím větší tlumení má bota, ve které běháte tím větší nápor to je na vaše klouby. S čímž se dá souhlasit, pokud se nad tím zamyslíte. Pokud vezmete péro a rychle ho zatížíte, tak možná malinko zbrzdí dopad, ovšem následně vyšle zpět minimálně stejnou a nebo větší sílu. Která má následně právě ten efekt na klouby, kterému se chcete vyhnout nošením bot. Statistiky mluví docela jasně - je zde daleko více zranění u lidí, kteří běhají v botech, než u těch, kteří běhají naboso.
Můžete namítnout, že je dnes nemožné jít běhat bosky - všude jsou střepy atd... Na to se dá říct pouze máte přece oči a vidíte, že na cestě něco leží, nebo ne? Pokud vidíte, že máte na cestě střepy, a nebo nějaký jiný bordel, tak není nic lehčího, než ho oběhnout. A pokud je tak velký, že ho nevidíte, tak se jím nemusíte vůbec zabývat, jelikož vaši nohu nemůže nijak vážně poškodit. Popř. si můžete pořídit speciální boty - Vibram FiveFingers, které vám dodají stejnou volnost pohybu jakobyste běželi naboso, ale ochrání vás před bordelem na cestě. Ovšem doporučuji rozhodně vyzkoušet i běh úplně na boso, který je dobré zahájit chůzí, abyste si ten terén trochu ošlapali :))
na konec přidávám ještě dvě videa, které jsou sice v angličtině, ale dokonale ilustrují o čem zde mluvím :)



A druhé už je v podstatě taková třešnička na závěr :)

Žádné komentáře:

Okomentovat