čtvrtek 8. března 2012

Žil jsem dobrý život

Možná budu v dnešním článku trochu navazovat na minulý, kde jsme mluvili o tom, že je potřeba vést dobrý boj. K dnešnímu článku mě inspiroval článek na iDnes o jedné sestřičce, která v hospicu mluvila s pacienty před smrtí o tom, čeho za svůj život litují, co by změnili a následně o tom vydala knihu.

Možná bude dnešní článek i trochu morbidnější, ale řekl bych, že je potřeba se na život dívat ze všech stran. Abychom byli spokojení, až náš život skončí a mohli si říci - žil jsem dobrý život, jsem spokojený a nyní můžu v klidu odejít.

Kolik z nás si to přečte ve spoustě článků, prezentací co kolují maily atd. že by měli míň pracovat, víc se soustředit na své vztahy, dělat věci, které mají rádi atd. Nejspíš každý si u pročítání takové prezentace přikyvuje a naprosto s ní souhlasí.Ovšem v okamžiku, kdy zmáčkne Esc a nebo křížek a zavře okno s touto prezentací, tak se okamžitě vrací do svého "normálního" života, ve kterém se snaží být v práci co nejvíce ať už proto, aby si vydělal co nejvíc.. nebo aby stihnul co nejvíc práce, aby byl povýšený, získal nový titul...

... a zapomíná na věci, které má rád, které by si chtěl užívat,... nemá čas jít ven, projít se, projet se na kole, udělat si výlet někam dál,... nemá čas jít s kamarádem na pivo, ... nemá čas na nic kromě toho ráno vstát, jít do práce... odpoledne dojít z práce... podívat se na zprávy a jít spát... maximálně do toho něco uklidit atd... Ale vždyť to přece není smysl života.. nebo ano?

Když se podíváte na spousty lidí, kteří umírají, tak právě toto jsou věci, kterých oni nejvíce litují - víc by riskovali, víc by si užívali život, méně by pracovali... Po celém životě, za kterým vy se ženete neustálou práci jsou tady lidé (a je jich velká část), kteří takový život, jaký chcete vy prožili a chtěli by ho změnit, kdyby mohli!!! Jenom hodně málo lidí si může na sklonku života říct - žil jsem dobrý život, a nyní můžu v klidu odejít...

Budete i vy patřit mezi ně? Zamyslete se nad svým životem, nad tím co děláte, jak to děláte, proč to děláte a hlavně ... kam to vede? Dělá vás to šťastnými?

5 komentářů:

  1. Něco na tom bude, že žijeme v rutinách a pomalu se s tím smiřujeme. Nic si pořádně neužíváme. Trochu mi to připomíná FIGURKU (Inekafe).
    http://youtu.be/MB1kCYOduZY

    OdpovědětVymazat
  2. no právě... nejvíc mě na tom přijde ujetý, že každej si říká času mám dost... až něco.. tak teprve potom si budu užívat.. a potom zase až... až ... až.... už jsem na konci a pak si říkám, že jsem pako, že jsem to furt odkládal...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já to beru tak, že je fajn si do ~26 vybudovat kariéru, a pak pracovat méně za dost peněz... A zařídit si to tak, aby to šlo :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo i ne.. :) myslím si, že by se mělo užívat tak nějak průběžně i při tom budování kariéry... :) protože by se ti pak taky mohlo stát, že prostě vyhoříš.. a to pak není nic příjemnýho ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to tak. Je potřeba jasně určit životní priority.

    OdpovědětVymazat