neděle 27. května 2012

Je špatné být bohatý?

K tomuhle článku mě inspiroval nedávný rozhovor s jednou osobou, na téma, že prý se moc ženu za penězma a že to je špatné. Rád bych podotknul, že se chci dneska zabývat pouze tím, jestli je špatné mít víc peněz a být bohatý. Ne tím, jestli je špatné se za tím hnát.. o tom jsem mluvil nedávno v jednom ze svých předchozích článků.

Peníze samy o sobě nejsou ani špatné ani dobré. Prostě jsou. To co z nich dělá dobré a nebo špatné jsou lidé. Lidé a jejich vztah k penězům. A když se nad tím zastavíme, tak je daleko více zločinů páchaných lidmi, kteří mají málo peněz nez těmi, kteří ty peníze mají. Stejně tak, jako daleko více peněz na charitativní akce přispívají bohatí lidé. Rád bych se nad tímto zamyslel víc.

Už jsem se pár charitativních akcí zůčastnil a často to bylo právě tak, že ti, co měli více peněz (nemůžu to prokázat ničím, prostě mi tak jenom přišli), tak přispěli raději, víc a brali to naprosto v pohodě, přirozeně a měli dobrou náladu. Když jste ale oslovili někoho "normálního", tak byl negativní, protivný, staral se jenom o sebe a rozhodně nechtěl na cokoliv přispět ani korunu...Přitom by je nezabilo zbavit se pár drobných, stejně každý vždycky jenom nadává, když má drobných plnou peněženku...

Podobný případ byl i nedávno, když babi došel dopis z Fondu ohrožených dětí, kde byl seznam největších sponzorů a byly tam částky v řádech stovek tisíc korun. A moje babi byla naštvaná, že někdo přispěl takovou částku.... A říkala něco v tom smyslu, že jim stejně nic nepošle. A byla znechucená jenom z toho že si někdo může dovolit mít tolik peněz, aby mohl poskytnout takový dar a ona je nemá.

Samozřejmě že existují i výjimky... že se najdou chudí lidé, kteří rádi pomůžou, a bohatí, kteří jsou chamtiví až to bolí. Ale je jich daleko méňě.

A já osobně bych rád byl bohatý, a to nejenom proto, abych mohl jezdit luxusním autem, bydlet na Bora Bora, cestovat po světě a dělat věci, které mě baví, které mě naplňují atd. ale taky z velké části proto, abych tím mohl pomoct více lidem. Jenom takový příklad za všechny - rád bych pomohl třeba v programu adopce na dálku, problém je ovšem v tom, že vyžadují jednorázově platbu každý rok, která se nedá rozložit na měsiční splátky, a 8 000 Kč jednorázově je pro mě zatím dost velký výdaj, který nemůžu realizovat. Takže se snažím přispívat peníze aspoň v rámci možností, jaké zatím mám. Ale chci být bohatší, abych se mohl účastit třeba i tohoto programu.

Dále bych se rád trochu ještě pozastavil nad tím, proč není špatné být bohatý... a to krátkým pohledem na 10 největších nadací světa, které pomohly milionům lidí, zvířat, životnímu prostředí po celém světě.

  1. Bill & Melinda Gates Foundation 37,1 miliard USD
  2. Stichting INGKA Foundation - 36 miliard USD
  3. Wellcome Trust - 22,9 miliard USD
  4. Howard Hughes Medical Institute - 16,1 miliard USD
  5. Ford Foundation - 13,8 miliard USD
  6. The Church Commissioners for England - 10,5 miliard USD
  7. J. Paul Getty Trust - 10,1 miliard USD
  8. Li Ka Shing Foundation - 10,1 miliard USD
  9. Robert Wood Johnson Foundation - 10,0 miliard USD
  10. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Foundation - 10,0 miliard USD
Dohromady těchto 10 největších světových nadací spravuje peníze v hodnotě kolem 170 miliard USD a každý rok s nimi pomáhají, kde je potřeba něco zlepšit. Skoro všechny tyto nadace a trusty, které pomáhají (myslím, že až na číslo 6) mají za sebou nějakého bohatého člověka, který je založil, dal do nich velkou část svého majetku a pravidelně do nich pumpoval další peníze, tak aby udělali svět lepším místem. 

Navíc většina z těchto bohatých lidí, vlastní nebo vlastnila obrovské firmy, které dávali práci tisícovkách, až desetitisícovkám lidí a pomáhali jim tak vydělat si a žít důstojný život.

Takže pokud to shrneme... co přinese světu člověk, je chudý, nemá zájem s tím nic dělat? A co může světu přinést další Bill Gates? a nebo... prostě jenom člověk, který bude bohatý?

Opravdu je špatné být bohatý? Čím jste bohatší, tím více lidem můžete pomoci.

15 komentářů:

  1. chudej nechudej, bohatýr nebohatýr.. lidi sou individuality a záleží jen na nich jestli chtějí "pomáhat světu" nebo nechtějí.. vem si lidi v sociální sféře, dobrovolníky, neziskovky.. pomáhaj jak můžou a taky nemaj love.. myslím si, že člověk nemusí být bohatej aby pomáhal :) navíc v nadacích není "dobrovolnej" základní kapitál, jakože byli tak hodní a dali do toho tolik peněz, do nadace prostě tolik nacpat musíš, aby si ji mohl založit :D (tím jen chci říct, že zas tak solidární a hodňoučcí ti lidi z nadací nejsou, jak si možná někteří myslí.. samozřejmě tím nemyslím všechny, ale našla by se nějaká řádka nadací, který jejich zakladatelé nezaložili zrovna pro prvotní konání dobrých skutků ;D)

    OdpovědětVymazat
  2. Sue... však já i v tom článku říká - jsou výjimky. Rozhodně ale nemůžeš brát lidi z neziskovek, sociální sféru atd. jako většinu ve společnosti, podle které by se dalo říct, že chudí pomáhají víc než bohatí :). Řekl bych, že celkově patří spíš do té malé, ale o to cennější skupiny výjimek.
    Jinak pro založení nadace rozhodně není potřeba mít takový kapitál, ale čím větší tím lepší - jelikož tím víc může nadace získat na úrokách z těch prostředků.... a o ty úroky může potom víc pomáhat. A opět jak říkáš, i tady se najdou i špatný příklady, kdy někdo využívá nadace za jiným účelem než je pomoc dalším lidem... což samozřejmě beru jako špatný, ale je tu opět ta většina nadací (jak co do počtu, tak co do vlastněnýho kapitálu), který opravdu pomáhá... si vem, že díky nadaci Gatesových se podařilo zlepšit zdravotní stav milionů lidí v africe, vymýtit jednu z nemocí, na kterou tam umíralo spousty lidí,... a pořád pracujou dál a pomáhají dál.

    OdpovědětVymazat
  3. To píšeš o věci, kterou bohatí dělají až když jsou za vodou. Málokdy (vůbec?) si někdo přeje být bohatý, aby mohl pomáhat.
    Samotný článek mi přijde jen jako jedna z možných obhajob Proč chci být bohatý. Touhle věcí se ti lidé zabývají až když mají "vše" co potřebují.

    OdpovědětVymazat
  4. řekl bych, že je jedno kdy se tím začnou zabývat :), ale že je hlavní to, že se tím vůbec zabývají a věnujou tomu svůj čas a peníze... :) Navíc si troufám říct, že to nedělají jenom ti bohatí, kteří jsou za vodou... :) ale většina z nich... možná že nezakládají mnohamiliardový nadace, ale minimálně spolupracují ať už sami nebo přes svoji firmu s nějakou nadací... ať pro dobrej pocit, nebo kvůli zvýhodnění na daních... ale pomáhají... a jsou ochotnější pomoct. Aspoň mě to tak přijde.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě jsem si vzpomněl na rozhovor s nějakým úspěšným člověkem.. je to už docela dlouho tak nevím už kdo to byl.. ale moderátor se nehorázně navážel do toho, že dal ten rok na charitu "jenom" 100 000 USD... a že by mohl klidně dát víc... zajímalo by mě.. jestli ten moderátor dal víc za celej svůj život...

    Nechci tady tím nějak vyzvihovat tu finanční pomoc oproti té lidské (práci), myslím si, že obě dvě jsou si rovný, obě jsou stejně cenný, a stejně potřebný a nemůžou bez sebe navzájem fungovat!! Jenom sem chtěl trochu zbourat předsudky vůči bohatým...

    OdpovědětVymazat
  6. A je vůbec charita "dobrá" věc?

    OdpovědětVymazat
  7. Trochu tu otázku rozveď, jak to myslíš? Co by mělo být špatně?

    OdpovědětVymazat
  8. jako podle toho jaká charita žejo.. máš jich fakt spousty.. už jen samotný Brno, kde teď působím, je jima prošpikovaný.. ale pořád je to bohužel málo.. a to jen jen špetka celýho světa, o kterým se tady teď zřejmě bavíme :D ale jestliže je "charita" založena na solidárnosti, jakože by být měla, tak to asi dobrá věc je, ne ? dyť už jen samotný počátky lidstva sou stavěny na solidaritě (tím nemyslím dobu kamennou nebo co, kdy nejsilnější přežije :D).. ale doby následující, kdy se rodina postarala o děti a ty děti potom o rodinu.. ale teď to jde do kelu.. takový rodiny, kdy se děti starají o svý rodiče, už těžko pohledat.. atak si myslím, že je fajn, že se najdou i "cizí" lidi, co ti pomůžou.. když tvá "rodina" nechce.. u know.. ale pravda je, že pokud chce člověk pomáhat a pomáhá, tak by se nejdřív mohl zamyslet komu a jak.. to že dáš tři pětky nějakýmu pouličnímu vyběrači na "postižený děti" a řekneš si "jo pomohl sem", bych ještě moc jako "charitu" nebrala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *LIKE IT* .. pod tohle se klidně taky podepíšu :)) i když někdy lepší ty tři pětky, než nedat vůbec nic a hrát si na člověka co nic nepotřebuje, nemůže nic dát a podobně... :)

      Vymazat
    2. díky ! joo to každopádně, já sama když vybírám, tak mám samozřejmě radši ty, co ty penizky daj :D ale nějaká spása to moc není, chápeš.. jen bych podotkla, že co sem zažila, tak na ulici víc dávaj ty "normální" lidi než ti co vypadaj při penězích.. možná přispívaj jinak, ok, to jim neberu, ale ať na nás teda nekřiví rypáky když procházej okolo..

      Vymazat
    3. Já bych řekl, že pokud nepřispívá takhle na ulici, tak to může být tím, že si vybral nějakej projekt, kterýmu třeba přispívá větší částky a soustředí se na jeho podporu... :) ale jak říkáš.. nikdo by neměl takhle dělat jenom tak rypáky :) když nechce přispět je to jeho věc .)

      Vymazat
    4. jasně, buď přispívá jinak, na nějakej "projekt" nebo ne, ale když lidi teda přispívají jinak, tak sou tak hodní a slušní, že nám to řeknou, když vybíráme na té ulici, a my jim ještě poděkujem.. ale tihle namyšlenci v obleku ani neceknou, to mi nejvíc vadí.. ale to je fu, to už bysme zabíhali mimo.. jen jsem se chtěla poděli o své postřehy a zkušenosti :D ch

      Vymazat
    5. Noo ty kravaťáky nemám taky rád.. ale ty asi nemůžeme brát jako reprezentativní vzorek... už jenom když si vemeš co dělají... prodávají paušály a snaží se spousty lidí uvrtat do všeho možnýho jenom, aby vydělali cash... :/ to se mi vyloženě hnusí... bych je nakopal do prdele.... :/ btw... to sou lidi co se ženou za penězma.. oproti nim mám totální manjána :D

      Vymazat