neděle 12. srpna 2012

Mužství - Steve Biddulph

Po nějakém čase se mi do ruky dostala opět hodně zajímavá knížka. A hned její název napovídá o čem bude. Rád bych ze začátku upozornil, že to není čtení jenom pro chlapy, ale i ženy si najdou v knize svoje a věřím, že díky ní nám možná i daleko lépe porozumí :)

Několikrát jsem přemýšlel, že bych dal nějaký citát z této knihy do úvodu, nebo ho nasdílel na svůj Facebook, ale ono to nejde. Knížka je zajímavá jako celek, nelze z ní nic vytrhnout, aby to neztratilo na kouzle.

Pokud si ovšem myslíte, jak je kniha plná rad, typu pomož si sám, tak jste na omylu. Už od začátku vás nabádá k tomu najít si kolem sebe víc mužských kamarádů a ideální i starších. A sdílet s nimi svoje zkušenosti, nápady atd. Také vás rozhodně nebude tlačit k hrubosti vůči ženám, ani nějakému machrování. Právě naopak - nutí vás zamyslet na důležitými otázkami vašeho života - Kam jdete? S kým tam půjdete? (A pozor na pořadí - je velice důležité). Nenásilnou formou vás tlačí k tomu, aby jste dospěli a stal se z vás muž, který si nemusí na nic hrát a je si jistý sám sebou.

Bohužel hodně hodnot, které se vám kniha snaží vrátit, a které byly několik generací před námi samozřejmostí ve výchově mužů se díky industrializaci a dalším faktorům už skoro úplně zapomněly. Takže navíc jako bonus budete mít exkurzi do dějin mužství - jak se dříve z chlapců stávali muži, co dělali, jaký byl jejich život, a proč je důležité tento vývoj znovu obnovit.

Řekl bych, že tohle je knížka, kterou si zoufale potřebuje přečíst každý muž. Knížka, která má potenciál ještě více rozšířit mužské hnutí, které bylo naprosto nutnou odpovědí na feminismus, se kterým přišly ženy už před několika lety, aby se měly lépe. ( Tento odstavec nechápejte nijak útočně vůči feministkám, díky této knize jsem na ně získal taky úplně jiný názor. Autor se totiž hodně zabývá právě i vlivem a hodnotami feminismu na naši společnost.)

Knihu můžete sehnat např. zde

4 komentáře:

  1. Kniha která mění život i jeho kvalitu. Není to kniha kterou bych vám jako jedinou doporučil na pustý ostrov, to bych sáhl po jiném žánru. Je to kniha, kterou doporučuji všem přátelům jako kniha n. 1 pokud zůstávají v této společnosti, v této civilizaci.
    I proto jsem založil Kruh mužů Brno na FB.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš prosím kdyžtak dát odkaz na FB, ve vyhledávání mi to nic nenašlo :(

      Vymazat
    2. Jsem jiný anonym ale, to je jedno...

      Přijď sem, každý je vítán

      http://www.muzskykruh.cz/cz/seminare?task=view_event&event_id=69

      Vymazat
    3. Podívám se na to díky .)

      Vymazat