čtvrtek 13. prosince 2012

Naboso - Daniel Howell

Další z knížek, na které jsem se díval v obchodě docela dlouho a nějak nepřišela ta správná chvíle na nákup... ale naštěstí jsem se k ní už dostal a v podstatě by se to celé dalo shrnout asi takto:

Tahle knížka je obrovskou fackou pro firmy, které nás reklamní masáží přesvědčují o tom, že jenom ta jejich super-hyper-mega obuv s milionem podpůrných systémů nám zajistí zdraví.

Bohužel to tak není. A často je bota spíše na škodu než k užitku. Už jenom když se zamyslíte selským rozumem... Proč myslíte, že by noha, která se vyvíjela několik desítek tisíc let a přizpůsobovala se na život na zemnském povrchu vůbec měla potřebovat nějaké vylepšení? Logika výrobců obuvi totiž jasně říká, že když jsme tehdy slezli ze stromů, tak se zbytek našeho těla dokonale přizpůsobil životu na zemi, ale naše nohy (které jako jediné s ním byly nejčastěji v kontaktu) zůstali zakrnělé ve stromové fázi...

V knížce se samozřejmě dozvíte něco o anatomii nohy, o tom, že je vlastně dokonalým tlumičem nárazů a zároveň i dokonalou pružinou poskytující nám svižné odrazy, a různé podpůrné systémy v botách nám působí akorát problémy, protože noze neumožňují plnit její účel.

Autor nám taky ukáže, co všechno je způsobené obuví, kterou denně nosíme, a to nejenom společenskou, ale i sportovní....

A dostaneme se i na spoustu mýtů, které o pohybu naboso panují, a samozřejmě je zboříme. Samozřejmě knížka neříká, že je moudré se na 100% vzdát bot (a jsou i případy, kdy jsou boty nutné - extrémní mráz, práce s chemikáliemi,...), ale názorně nám ukazuje, že ve většině případů můžeme bez jakýchkoliv obav zout boty a užít si tu skvělou volnost pohybu, a pomoct našim nohám (a nejenom jim) být zdravější.

A řekl bych, že by to mělo být povinné čtení kohokoliv, kdo se více věnuje běhu atd. ostatně... knížka je doporučená webem Bezeckaskola.cz!! Takže doporučuji na chvíli odsunout svoje předsudky o bosé noze, svoje ego, a svoji pravdu a aspoň dát této knížce šanci ukázat vám jinou možnost, tu za kterou nemusíte platit tisícovky, tu kterou vám nedoporučí žádná reklama,... tu která je zdravější a přirozenější.

Žádné komentáře:

Okomentovat