neděle 4. prosince 2011

Venkovní řešení vnitřních problémů

Včera jsme spíš ze srandy vedli s kamarádkou zajímavý rozhovor. V podstatě v něm šlo o tohle: Až budu starší pudu na plastiku a sbalím nějakýho boháče a budu tím mít vyřešeno. Oba jsme to mysleli spíš se srandy, ale přivedlo mě to na myšlenku napsat tenhle článek, protože podobný chování vidím čím dál častěji. A dnešní svět je tím naprosto posedlý hledáme řešení z venku na jakýkoliv problém.

Nejste spokojení se svým nosem? Přijďte k nám, my ho opravíme...
Nejste spokojení se svojí postavou? Přijďte k nám, my ji vylepšíme..
Bolí vás hlava? Vemte si náš prášek a ten ji utlumí...
Nelíbí se vám vaše auto? Přijďte k nám, my vám dáme okamžitě nový... a vůbec nevadí, že na něj nemáte peníze...
A mohl bych pokračovat dál do nekonečna... Lidé si zvykli na to, že ať mám jakýkoliv problém, který mě trápí (vždyť už jsou i prášky na depresi!!), tak se dá vyřešit tím, že si na to něco koupím... a ono to za mě vyřeší můj problém - HNED.

Není to trochu postavené na hlavu?

Víte, pochopil bych třeba, že by na plastiku chtěl jít člověk, který přežil autonehodu, nebo požár ale tyto události mu znetvořily obličej do neúnosné míry, ale proč si tím chce léčit někdo svůj problém s tím, že si myslí že ostatní mají hezčí nos, lepší prsa, postavu....?? Podle mě byl KAŽDÝ stvořený k naprosté dokonalosti a každý je originál! A pokud jsem originál - nikdo není tak dokonalý jako já - proč bych se měl snažit vypadat stejně jako ostatní?

Já třeba vidím velký problém v tom, že pokud se člověk takto rozhodne něco ve svém životě změnit hned, tak nastává velký problém - zvenčí se sice něco změní, ale vevnitř je to pořád ten samý člověk. Pokud neměl peníze na auto, ale podlehl tlaku, že musí mít auto jinak by byl nikdo... a šel a auto si koupil teď hned na úvěr, tak co se změnilo? Má auto, velký dluh a je stále stejně bez peněz a frustrovaný z toho že nemá peníze .. ale má auto.. super ne?
Další příklad může být opět třeba na plastiku... Pokud si řeknu jsem tlustý, jdu na liposukci... Tak co to ze mě udělá? Možná budu vypadat chvíli o něco líp, ale uvnitř je to pořád stejný člověk, který se přežírá, jí nezdravě, vůbec se nehýbe a stejně má problém s tím, že se mu na něm stále ještě něco nelíbí a když už dostal nový břicho, tak by teďka chtěl ještě novej nos, protože viděl na jedný slečně krásnej nos, na druhý viděl super rty.. a všechno tohle on ještě nemá... a jsme opět u toho že mám mindrák...
Ještě jeden příklad - mám deprese. No co myslíte, že nám na to řekne doktor? Běž do lékárny a kup si takovej a takovej prášek, to ti pomůže. Možná pomůže, ale jak? Když ten prášek brát přestanu, tak jaký bude výsledek? Budu mít opět depresi... protože žádný prášek na světe nemůže odstranit příčinu deprese, vždycky ji jenom potlačuje a omamuje mozek (vidím zde porovnání s drogami, ale ty jsou narozdíl od prášků nelegální... ale jaký je rozdíl mezi tím, když si vezmete prášek na depresi a vykouříte marihuanu? žádný - ani po jednom nemyslíte na depresi, ale ani jedno neodstraní její příčinu.).

Co jsem se tímto článkem snažil říct? Že v podstatě cokoliv se dá změnit cestou zevnitř! Nebude to hned, možná to ani nebude nejsnadnější, ale pomůže to vždy! Jelikož ta změna je postupná a během té změny vnějších okolností se mění i ten člověk uvnitř. Takže když je nakonec ona změna u konce je tady nejenom "lepší" člověk navenek, ale i uvnitř.
Když bych to měl popsat na výše uvedených příkladech.....
Pokud se zaměřím na to, že chci auto, ale nemám peníze, tak si najdu nějakou práci navíc, začnu dělat nějaký byznys, který mi zvedne příjem.. postupně pracuji na sobě a když mám peníze, tak si koupím auto. Co je jinak? Teď mám auto, ale už netrpím tím sklíčeným pocit, že pořád nemám peníze...Navíc mám o sobě pocit, že jsem něco dokázal a jsem úspěšný.
Plastika? Pokud začnu jíst zdravě, hýbat se, posilovat... Tak mi to třeba zabere rok, dva...Ale co bude jiného? Budu mít také sexy vytvarované tělo, ale zároveň s ním se budu cítit dobře, protože jsem se začal stravovat zdravěji, budu mít více energie (protože moje vysportované tělo je schopné zvládnout daleko větší zátěž) a jako bonus už během této cesty na mě lidé kolem budou vidět postupně výsledky a začnou si čím dál více všímat toho jak mi to jde, jak jsem víc a víc sexy... :) .. a já mám opět pocit úspěchu :)
A deprese? Pokud se místo hledání okamžitého řešení v prášcích zaměřím na to, co ji způsobuje a odstraním tuto příčinu, tak nejenom že ušetřím na prášky, ale zároveň dostanu opět pocit úspěchu, že jsem něco zvládnul, já sám... jsem prostě dobrej (a už jenom tohle může pomoct od tý deprese :) ).

Co si o těchto rychlých řešeních, které se na nás poslední dobou chrlí ze všech stran myslíte ve? Podělte se v komentářích o svoje názory :)

3 komentáře:

  1. Jiříku máš ve všem pravdu. Jen to asi není tak jednoduché. Aspoň pro většinu lidí. Změna vnitřních vzorců je náročná a hlavně bolí. Proto se jí 3/4 lidí tak úporně vyhýbá a hledá instantní lék. Nejlépe hned a nejlépe na všechno. Převzít odpovědnost za svůj život je to nejtěžší, co máme ve svém životě zvládnout. A do toho se nikomu jen tak nechce.:) Většinou musí přijít nějaký šok, který nás vystřelí mimo zažitou realitu. Pak není zbytí. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdeni děkuju za super komentář :) naprosto s tím souhlasím.... Spousty lidí má strach udělat nějakou změnu se svým životem... nebo možná jsou na něj zvyklí a nechtějí to pohodlí měnit :( proto možná hledají ty instatní řešení...

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud se ale někdo už chystá skočit z mostu, jsu pro, aby si nasypal pár bobulí, které nazýváš legálními drogami... Podle mě existuje řešení a "řešení" ;-)

    OdpovědětVymazat