čtvrtek 14. června 2012

Neochota riskovat?

Po přečtení knížky Curyšské axiomy o které jsem nedávno psal, jsem si začal kolem sebe vidět čím dál víc neochoty lidí jakkoliv riskovat. A to nejenom se svými penězi, ale v tomhle článku bych se rád zaměřil hlavně na tu finanční stránku.

Lidé hledají bezpečné útočiště pro svoje peníze a čím dál víc jsou ochotní jít se svým výnosem pod inflaci ne-li úplně do záporu, což jsme viděli několikrát třeba na německých bondech, kdy investoři dokonce platili německu, za to, že si od něj můžou půjčit.... Běžní lidé pomálu přestávají věřit v garantované produkty, ve státní záruky atd. a přemýšlejí nad nejhoršími scénáři... A to často až na hranici racionality...

Já se ale ptám proč? Víte kolikrát to už měl být konec kapitalisu? Konec systému? Kolikrát už přišla krize, která trvala několik let....? Historie se v tomto případě několikrát opakovala - černý pátek 1929, potom krize v 1938, krize v 70tých letech, internetová bublina v roce 2000,.... Pokaždé se mluvilo o konci systému, že systém nefunguje atd... A všichni víme jak to dopadlo - dříve či později se trh zotavil, a přišlo zase oživení a dostali jsme se na ještě lepší úroveň než byla předtím.

A kdo na tom vydělal? Ti, kteří se nebáli riskovat, kteří přemýšleli nad svými investicemi a šli do uváženého rizika a vydrželi dostatečně dlouho, tak byli nakonec pohádkově odměněni. A často vydělali daleko více i během této krize. Dobře to dokazují i poslední čísla z USA - majetek většiny amerických domácností se propadl během této krize na extrémně nízké úrovně. Ovšem majetek nejbohatších lidí za stejné období vzorstl!!! Co asi dělají jinak?

Řekl bych, že především nejdříve přemýšlí a teprve potom investují podle vlastního uvážení. To, že vám nějaký finanční poradce řekne, že nějaké aktivum je bezpečné a nějaké rizikové je maximálně jeho osobní názor, nebo názor společnosti... ovšem jak je na tom společnost? Nehorázně zchudla... Takže tady je asi něco špatně... Proč považujete svůj termínovaný vklad s úrokem 0,01% za bezpečný? Zamyslete se nad tím,... nehrozí mu vlastně stejné riziko jako mým akciovým investicím? Pokud má moje společnost větší bilanci než vaše banka,... u koho je pravděpodobnější krach? Pokud má společnost volných několik miliard Kč na výplatu dividend, dividendy odsouhlasí a máte je jako akcionář jisté... Proč by měla být tato společnost rizikovější než vaše banka s termínovaným vkladem, která je podle regulátora nejspíše podkapitalizovaná a nebo ji může položit obyčejný strach lidí, kteří by si hromadně přišli pro peníze?

V současné době jsou ceny různých investic, které vám můžou přinést opravdu krásný zisk (ať už v podobě dividend, růstu kurzu, úroku,...) na rekordně nízkých hodnotách... prostor pro pokles tu samozřejě je a vždycky bude... ale pokud mi moje peníze nesou 10% zisk v podstatě garantovaně a vlastním kus společnosti, která tvoří zajímavý zisk každý rok... ideálně jí zisky ještě rostou... proč by měl být vklad v bance lepší možností? Protože vám nedovolí opravdu vydělat? Protože to někdo říká? Jak je na tom finančně ten, kdo vám doporučil uložit peníze do banky...?

Zkuste se zamyslet nad tím, kde máte svoje peníze investované a jestli to náhodou není holé šilenství ....

Žádné komentáře:

Okomentovat