pondělí 9. července 2012

Chvíle offline

Po čase jsem zase zavítal do čech na chatu.. tentokrát to bylo trošku jiný v tom, že jsem tam byl jenom na pár dní... a hlavně.. opět bez internetu... a tentokrát navíc ještě bez signálu, jelikož vodafone, ke kterýmu jsem přešel tady signál nemá.

Proč o tom ale píšu? Chci se s vámi podělit o svůj zážitek s tím být offline. V dnešní facebookové době, kdy je trend být online kdykoliv, kdekoliv, se hodně zapomíná na to mít čas sám pro sebe, být sám se sebou a užívat si to. Kvalita našeho života se začala hodnotit počtem přátel na FB, počtem lajků, které dostávají naše příspěvky atd. Tento trend dále živí výrobci mobilích telefonů a operátoři, kteří nabízejí čím dál levnější mobilní internet, aby jste mohli na FB, G+,... být opravdu kdykoliv a kdekoliv.

Ano možná to má i své výhody, ale opravdu potřebujete být neustále připojení? Neustálé vstřebávání milionu nových informací, které se na vás ze sociálních sítí hrnou každou hodinu, neustále vytěžuje váš mozek. A pokud je váš mozek zaneprázdněný na přemýšlení kdo, kde, s kým, jak .... tak už vám nezbývá moc prostoru na přemýšlení o sobě, svých snech, představách o životě a spoustě dalších důležitých otázkách vašeho života.

Pokud na chvíli vypnete tento proud informací, který se na vás hrne, tak to možná bude trochu divné. Ale můžete mi věřit, že si docela rychle zvyknete. Najednou se před vámi otevře nový svět - svobodnější, jelikož nebudete závislí na tom kvantu informací. Barvitější, protože si začnete víc všímat věci, které vás obklopují tady (!) a ne nějakých digitálních nehmotných věcech. Co bych také rád zdůraznil, je že pokud takto vypnete mozek, tak si i vaše tělo na dovolené daleko lépe odpočine a budete svěžejší po návratu.

A to hlavní! Získáte vnitřní klid a kdyby nic, tak už jenom za ten pocit klidu a vyrovnanosti to stojí!

3 komentáře:

  1. Súhlas… Mám stejnej názor :)…
    Taky rád vypadnu na byt, pryč od našich a od internetu. Tam mám králíka, kytary, míčky a hlavně klid. Co, že nejsem několik hodin online… Aspoň mám klid od zaflákanýho FB příspěvkama :).
    Btw. kdo mě chce sehnat, founa nosím většinou s sebou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já právě neměl ani telefon... signál byl asi 2km na kopci.. takže jsem si udělal pár procházek, abych přijmul SMSky, odepsal těm na kterých mi záleží... a ten zbytek prostě nechal tak :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat