neděle 27. prosince 2009

Kde najít motivaci něco dělat?

Poslední dobou trpím jedním problémem - nedostatkem motivace k tomu dělat cokoliv. Myslím že se s tímhle prošel už někdy každý.

Prostě najednou vám přijde, že všechno co děláte je buď zbytečný, nikam vás to neposouvá a nebo to vlastně vůbec nechcete. No jo, ale co dál? U mě osobně se teď situace tak vyhrotila, že jsem v situaci, kdy rád dělám věci - jsem s kamarádama, jezdím se projet autem a nebo jedu na sjezdovku projet se na prkně. K ničemu jinýmu nejsem schopnej se dokopat, protože ten pocit, naplnění kterej jsem dřív měl když jsem si četl knížku o osobním rozvoji, když jsem dělal byznys je nějak pryč a já bych ho potřeboval zase najít.

Brzo bude nový rok a zároveň s ním bych si rád vypěstoval pár návyků a zlepšil svoji disciplínu. A taky bych se rád samozřejmě posunul v osobním rozvoji a i byznysu.

Jenom pár příkladů:
- Pravidelně běhat
- Začít chodit do fitka pravidelně
- Rozvíjet vztah
- Přečíst za měsíc minimálně jednu knížku na téma osobní rozvoj
- Posunout se v Oriflamu na pozici direktora
- Splatit dluhy

Je to hodně věcí a většina z nich je běh na dlouhou trať. A bude potřeba hodně disciplíny k tomu, abych byl schopnej říct spoustě věcí NE, hodně lidem říct NE, a odepřít si ty neproduktivní zvyky a vypěstovat si v sobě ty dobré.

Ovšem tady je jeden velký problém... musím vědět PROČ to chci, a co mi to přinese, když toho dosáhnu,.. to je ovšem to co teďka vůbec nevím. Hlavně ta první otázka Proč to vlastně dělám/ chci dělat?

Teď mám docela čas popřemýšlet nad tím, co bych na sobě chtěl změnit, jak bych chtěl tyhle věci dostat do praxe, a co já vlastně chci. Trochu doufám, že mi k tomu pomůže knížka Klíč od Joe Vitae, na kterou doufám brzo napíšu recenzi.

Rád bych se ale zeptal vás, čtenářů - co vás motivuje? proč děláte co to děláte (ať už to je práce, sport,... cokoliv)? Jak v sobě najdete vnitřní motivaci, a jdete to udělat i když se vám třeba zrovna nechce? Co vlastně chcete?

2 komentáře:

  1. Já mám často problém s motivací, ať už to je k čemukoli. Klasický příklad u mě je učení do školy. Poctivě si nachystám věci na další den a stranou si dám to, do čeho se mám učit. Večer se mi moc nechce, jen si to přečtu, aby se neřeklo a hodím do batohu. Většinou mám štěstí, že se test odloží, nebudu vyzkoušen nebo to je naprosto triviální. Motivace ke sportu je u mě taky nehoráznej problém. Tak kolem května-června jsem si řekl, že budu jezdit na bruslích. Chodil jsem tak 3x týdně. V srpnu to už ale bylo horší a s nástupem na střední brusle ani neopustili pokoj. Jedinný "sport" který teď občas provozuji je žonglování. Ná pár desítek minut si každý den hážu se třema míčkama a zkouším triky. Celkem mě to baví. Do toho se ještě učím na kytaru - power akordy na songy od INE KAFE. Moje vášeň jako programování v Game Makeru už teď taky není aktuální, už prostě nezbývá moc času.
    Nedávno se přidala SD, neboť se chci zlepšit ve vztazích a posunout od NTB někam dál..

    Většinou je to tak, ráno vstávám v 5:20 chystám se do školy, tam jsem v průměru do 13:00. Domů dorazím ve 2, najím se, sedím chvíli u icq, hraju na kytaru, žongluju, naučím se, mrknu na film a jdu spát. To je můj obvyklej den. Zhorší se to nástupem na IT v Brně. Budu jezdit domů kolem 16:00.
    Pokud jde o byznys, žádná sláva. Začal jsem asi před rokem a pár měsíci k tomu. Můj největší úspěch byly 3%. Čímž se není moc co chlubit. Prostě k tomu nemám ten vztah jako jiní. Pro mě jako introvertního melancholika nic moc. V poslední době se občas věnuji i tanci. Mám za sebou první lekci takce s autorem tohoto blogu a jeho "kamarádkou" Jančou. Bylo to mazecký, jen nevím jak budu všechno stíhat. Školu, učení, kytaru, žonglování, programování, tvorbu webů, tanec, sport, byznys... Abych se v něčem opravdu posunul, je potřeba tomu věnovat hodně času a úsilí, což by znamenalo vybrat si jednu věc a té se věnovat na plno. Jen je průšvih vybrat tu správnou.
    Pokud jde o to, co chci... V dospělosti bych chtěl pracovat jako programátor, web-disigner, učitel informatiky a matiky nebo v něco podobného. Jako koníček bych hrál se svojí kapelou...
    Takový menší cíl je se v 18 přestěhovat do vlastního bytu (možná i s kamarádama), ale to bude krapet těžší. Taková levnější alternativa by byl intr, mno uvidíme.

    Každopádně teď pracuju (spíš se zatím jen snažím) na vztahu/zích a na tom, jak se pohnout dopředu. Je to těžší, než jsem myslel, ale snad to půjde.

    (na komentář trochu moc dlouhé..malinko jsem se rozepsal)

    ...a ještě jedna drobnost - Šťastnej N/novej Ro(c)k ! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hele 3% jsou v byznysu naprosto SUPER!!! spousty lidí se ani sem nedostane ;) Je to o tom jak se na ten byznys díváš :) můžeš si v tom najít všechno co potřebuješ k tomu aby tě to někam posunulo i ve vztahách :) tady to jde docela dost dobře dát dohromady :)

    co se týká sportu, tak ten taky občas řeším :D ale většinou se nakonec dokopu k tomu jít a udělat to :)

    O té škole jsme se už bavili ;) můj názor je nejít tam. Protože to pro tebe zbytečně vytvoří spousty dalších problémů a ten hlavní bych viděl jako čas. Pokud chceš dál dělat to co děláš teď, tak to prostě nepůjde. Nehledě na to, že strojárna je daleko náročnější na studium, takže musíš počítat s tím, že pokud dojedeš v 16:00 tak minimálně do 18:00 se budeš učit.. možná i dýl. Na strojárně jsem byl a mám s tím docela špatný zkušenosti.

    Je to ale tvoje volba :) jenom ty si můžeš vybrat ;)

    OdpovědětVymazat