středa 7. prosince 2011

Proč potřebujeme někam patřit?

Na tento článek mě původně přivedla myšlenka od Pavla Říhy a jeho nového článku na blogu. A chtěl bych se nad tím zamyslet možná ještě z trochu jiného pohledu.

Pozoruju to taky všude a čím dál víc. Lidi si kupují věci jenom protože jim tyto věci propůjčují nějaké postavení, status nebo možnost patřit do nějaké skupiny.

Takovým typickým příkladem (a tím nechci nijak pomlouvat jejich produkty, jsou kvalitní a dobré) jsou "jablíčkáři". Znám spousty lidí, kteří chtějí MacBook, iPad nebo iPhone... jenom protože má na sobě nakousnuté jablko a mají potom pocit, že mají něco lepšího. Dalším příkladem můžou být jak už píše Pavel na svém blogu různé předražené "minimalistické" cetky, které jsem možná minimalistické designem, ale už rozhodně ne cenou. A miliony a miliony dalších produktů, o kterých vám reklama tvrdí, že bez nich prostě nemůžete žít.

A lidi tenhle způsob života berou a evidentně nad ním ani nepřemýšlí, prostě chtějí být in... Tak musí mít telefon té a té značky, musí mít oblečení z toho a toho shopu, musí dělat takový a takový věci... Jinak nebudu ten správnej minimalista, enviromentalista, ...dodejte si sem co chcete. Stejné je to i s vírou, ale to jsem už naťukl v jednom z minulých článků. Když se nedržím náboženských symbolů atd... tak jakobych nebyl věřící...

A já s tím nemám problém s tímto způsobem života pokud vám vyhovuje,... Ale chci se vás zeptat proč to tak je? Proč děláte věci, jenom proto, aby jste patřili do nějaké skupiny? Není to jenom o tom, že se bojíte být sami sebou? Víte vůbec kdo jste? Co máte doopravdy rádi, jaké věci a činnosti milujete když jste sami sebou mimo tu skupinu do které se snažíte dostat všemi těmi věcmi, které si kupujete?

Dodám teďka ještě i osobnější pohled mě přímo na minimalismus - opravdu potřebujete všechny tyhle věci? Na co je potřebujete? Proč potřebujete telefon s nejnovějšíma funkcema, když z něj stejně jenom voláte a píšete SMSky?
Na co potřebujete mít MacBook, když jediné co s počítačem děláte je brouzdání po internetu, koukání na filmy a občas nějaká práce s Office -> Nic co by nezvládl obyčejný netbook za 6 000Kč.
Proč chcete novou verzi iPhonu, když už máte tu předposlední a jste s ní v podstatě spokojení? (hodně se navážím do těch jablíček co? :))
Proč musím mít značkovou potravinu? Když se podíváte na výrobce, tak často výrobky z řady jako je Albert Quality mají stejného výrobce a naprosto stejný obsah, jenom cena je nižší...

Opět by se tímto dalo pokračovat do nekonečna... Ale jediné co se tím snažím já za sebe říct -> Než si koupíte něco kvůli tomu že vás to posune do nějaké skupiny nebo vám to dodá nějaký status, tak se zamyslete nad tím, jestli to vůbec využijete nebo vám to pomůže dělat nějakou činnost, kterou milujete.

Snad jsem se v tom moc nezamotal :) Jaké jsou vaše zkušenosti? Proč si kupujete ty věci, které si kupujete? Podělte se v komentářích :)

7 komentářů:

  1. Tak hele, do žrádla se nepouštěj... Jedna z těch nejkrásnějších věcí na světe. Tam je mezi "značkovým žrádlem" ( :D ) a "YourStore quality" hodně velký rozdíl (říká konzument, ne student etiket)

    Co se týče iBoys a iGirls (iboys.cz , igirls.cz), tak to je případ sám pro sebe, který nejde nikam zaškatulkovat.

    Mě spíš zaráží jak všichni htlají ty značky jako Horsefeathers atd. Jedna věc je stát si za značkou (zrzky sou nej, nakouslý je ňam), protože máš nějakou zkušenost s produkty, a je to dle tvého gusta.
    Druhá věc je nějakou obdivovat jen proto že je to cool, a že má cool reklamy (DC Shoes), a že to hltaj ti ostatní okolo (hellokitty, crazyfrog).

    Já nesnáším když něco až moc zavání komercí a oblbováním lidí, ale jsou věci za kterýma si taky budu stát, protože s tím produktem/podnikem/osobou budu "souhlasit".

    A ještě je jedna věc - pokud jsou ve firmě 4 manažeři, a všichni maj Rolexky, a ty tam přijdeš mezi ně jako pátej... to jsou ti lidi okolo, no.

    OdpovědětVymazat
  2. jasný, třeba Albert Quality losos dovežen z Polska za 54,- a Princess nebo co losos opět z Polska za 120,- :D víme :)

    OdpovědětVymazat
  3. vysvetli prosim co myslis tim minimalisticke cetky? :)

    OdpovědětVymazat
  4. tím myslím třeba různé "minimalistické" sošky, obrazy,... které stojí nehorázně moc.. jenom protože je teďka minimalismus in.. :) Tím nechci říct, že mám něco proti umění, ale pokud je za rozumnou cenu a mám z toho rozumný užitek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé zamyšlení, přestože mám na věc odlišný názor.

    Minimalismus je ve své podstatě zbavení se nepotřebného, nikoliv všeho. Minimalismus neznamená nejlevněji, ale skromně. Skromně neznamená nejlevněji, ale získat co možná největší hodnotu za určité množství času/energie/peněz atd.

    Nelze obecně stanovit, zda-li je lepší netbook nebo macbook. Vše záleží na hodnotách každého jedince. Někdo raději investuje pěníze a ušetří čas, jiný má zase více času a méně peněz, a tak zvolí opačné řešení.

    Člověku, který se stará o své dobro, je celkem jedno, jestli ho lidé zaškatulkovávají do té či oné skupiny. Jestli je minimalista nebo není.
    Najde si to, co je dobré pro něho.

    Někde jsem zahlédl citát - něco jako: Skvělí lidé diskutují o myšlenkách, dobří lidé o věcech a špatní lidé o ostatních lidech. Vidím tu jistou podobnost i s blogováním.

    Přeji úspěch v dalším blogování,
    Pavel.

    OdpovědětVymazat
  6. Bohužel dnešní doba převážně hodnotí úspěch podle vlastněných věcí a jejich ceny. Úspěšný člověk je ten, který má drahé auto, drahé značkové hodinky a luxusní barák. Úspěch však vidím v nčem jiném. Viz článek o ůspěchu na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Pavle, v podstatě máme stejný názor, já jsem se do článku jenom trochu zamotal :))
    Samozřeejmě souhlasím s tím, že minimalismus není o tom bydlet mezi 4 stěnami s jednou postelí :) ale dostat do svého života jenom to co doopravdy užiju za co nejlepší cenu.

    I s tím ostatním souhlasím hlavně o tom, že když se člověk stará o SVOJE dobro, tak je mu jedno že ho ostatní zaškatulkovávají. Ovšem myšlenka byla trochu jiná - ve svým okolí mám spoustu lidí, kterým záleží hlavně na tom co si myslí ostatní a oni chtějí být zaškatulkovaní do určité skupiny.. tak si kupují věci, které je tam mají posunout atd... místo toho aby změnili sebe a byly členy té dané komunity spíš vnitřně :)

    OdpovědětVymazat