sobota 2. června 2012

Moje únava z MLM

Rád bych dneska napsal opět něco o MLM - Multi-level marketingu. Psal jsem o něm už dříve a to i na jiných portálech (např. Život Bez Hranic), ale dnes bych rád i přes všechny výhody tohoto systému pro spotřebitele řekl něco o té stinné stránce, která se možná neprojeví hned, a nejspíš ani ne u všech.

Na úvod bych rád řekl, že vím, o čem píšu, jelikož mám několik let zkušenosti s MLM a přímým prodejem. A nechci, aby to vyznělo pro MLM špatně. Vděčím mu za hodně. Hodně mě posunul, hodně mi pomohl ať už finančně, osobnostně a nebo i poznat hodně nových zajímavých lidí. Ovšem po několika letech se u mě projevila i ta stinná stránka.

Kde začít? Poslední rok když jsem ještě dělal MLM aktivně jsem se cítil neustále unavený a otrávený ze všech těch schůzek, které ne vždycky vyšly, z řešení problémů atd. A celkově bych řekl, že mě to úplně vyšťavilo. Ale kde jsou ty příčiny?

Spoléháte se na ostatní - ať chcete nebo ne, ať vám bude kdokoliv tvrdit cokoliv jiného - pokud děláte MLM, budujete svoji organizaci a tvoříte tým, tak se prostě musíte spoléhat na ostatní a na jejich práci. A tady nastal jeden z prvních úrazů - zjištění, že i když to může vypadat dobře, tak každý člověk má právo říct si, že dál už nechce a vy mu ho nemůžete vzít.  Nejste jeho šéf, nemůžete mu nic nařizovat. Pokud chce přestat pracovat, tak pracovat přestane a fám přestane fungovat část obchodu. Pokud bych to měl přirovnat k nečemu lépe představitelnějšímu - představte si firmu, která funguje třeba v 10 zemích světa. A najednou třeba přijde v jedné zemi revoluce, a přijdete tam kompletně o svůj obchod a nebo tam vypukne nějaké krize a váš příjem z dané země se smrskne na minimum. Samozřejmě nemusí to tak být, v MLM se vám to může stát třeba u člověka, který nevytvořil zatím žádný tým, takže ztráta vašeho byznysu je zanedbatelná, ale pokud vám takto odpadne člověk, který měl pod sebou nějaký větší tým, tak už to může být problém.

Nehorázné konzumní chování, které vás udržuje pořád tak, abyste pracovali - přiznám se, že do MLM jsem šel s tím, že si vytvořím pasivní příjem, který budu mít aniž bych musel pracovat. A to se mi povedlo - možná ne v takové míře v jaké bych chtěl, ale povedlo. Bohužel, se to ale povede málo komu, pokud podlehne tomu nátlaku, že by si měl za vydělané peníze neustále kupovat symboly toho jak je úspěšný - nové hodiny, nový oblek, atd.. jenom aby bylo vidět, že je úspěšný. Moje filozofie je taková, že si raději za vydělané peníze koupím nějakou investici, která mi přinese další peníze aniž bych na ně musel pracovat. Možná to není tak viditelné pro okolí, ale pro vás to bude do budoucna daleko přínosnější, pokud to opravdu myslíte vážně s tím, že chcete někdy přestat pracovat a užívat si života.

Tlak na lidi kolem sebe - nikdy jsem ho neměl rád. A nikdy jsem ho neaplikoval (nebo si to aspoň nějak extra neuvědomuju - spíš jsem se snažil nějak probrat danou situaci s tou druhou stranu a zjistit proč to chce jinak). Pokud se naskytla nějaká možnost, tak jsem zapropagoval výrobek, který jsem mohl nabídnout, ale nikdy jsem ho nenutil nikomu, kdo by ho nepotřeboval nebo pro něj byl zbytečný (například, protože je naprosto spokojený s jiným a nebo si ho nemůže dovolit). Ovšem mám zkušenosti i s MLM, kde prostě musíte kamarádům prodat "vaše" produkty, protože cokoliv používají jiného je vlastně úplně špatně a je to úplně na nic. A to i když víte, že to co používají tak je pro ně dobrý, a když jsou s tím spokojení... což mě taky vedlo k určité únavě z toho pořád někomu něco nabízet atd...

Když jsem se nad tím tak zamyslel, tak tohle jsou asi hlavní 3 důvody proč jsem z MLM v poslední době tak "unavenej" a vůbec se mi nechce rozvíjet svoji síť nijak dál. Navíc jsem poslední dobou docela silně individualista a jedu si svoje, mám rád, když se můžu spolehnout na sebe, na svoje schopnosti atd. Ne, že bych se vyhýbal spolupráci s ostatníma, ale rád si vybírám co nejmenší počet lidí, se kterýma už jsem na něčem spolupracoval a vím, že jsou orientovaní na stejnej cíl, a že se můžu spolehnout na to, co řeknou. Taky se snažím hledat způsoby, jak s co nejmenším časovým nárokem vydělat co nejvíc peněz, nebo svoje peníze co nejlíp zhodnotit. A tady se s MLM rozcházíme - potřebuje sice do začátku minimální kapitál, ale potřebuje dost času, který nemám. A pokud mám tak, ho chci věnovat lidem a věcem, které mě baví a které mě naplňují.

I proto většinu lidí, co mi nabízí různé MLM systémy atd. odmítám - neberte si to osobně prosím. Jenom prostě naše cesty k vydělání peněz jsou jiné. Neznamená to, že by váš systém byl špatný. A i přes tohle všechno co jsem tady napsal - tak MLM rozhodně doporučuji všem! Minimálně jako dobrý začátek, jako trénink podnikání atd. Má spousty kladných vlastností, které vám můžou pomoci v životě. Ale myslete na to, že může nastat okamžik, kdy už vám MLM nedá moc věcí navíc a pak je lepší se podívat po nové cestě.

2 komentáře: