sobota 6. března 2010

Přítomný okažik - poklad, který má každý

 Dneska asi zabřednu trochu do filozofie, ale když se nad tím zamyslíte hlouběji, tak zjistíte, že na tom něco bude.

Hodně lidí svazuje to, že někdy v minulosti udělali nějaké chyby, nebo se jim něco nepovedlo a vidí v tom brzdu ve svém rozvoji do budoucna. Právě na toto bych se dnes rád zaměřil.
Už jenom pohled na to, že by mě měla brzdit minulost mi přijde trochu na hlavu postavený, pokud se nad tím zamyslíte. Ať už jste udělali jakékoliv chyby, nebo se jakkoliv zachovali, tak to bylo vždy to nejlepší chování, jaké jste v dané situaci s danými vědomostmi mohli udělat. A stalo se to. Teď už to nezměníte! Nemá cenu se tím zabývat!!!
Další skupina lidí, je prozměnu zase zahleděná do budoucnosti, vidí v ní obrovskou spásu. Něco jako takovou magickou pilulku, které jim pomůže z dané situace. Myslí si, že se stane něco co jim pomůže, atd. Ovšem budoucnost je pouze taková, jakou si ji SAMI UDĚLÁTE!!!  To uděláte je velice důležité v tomto případě. Můžete sice vidět Tajemství a snažit se něco přitáhnout svými myšlenkami, ale hodně lidí, kteří již tajemství vyzkoušeli, tak si myslí že to nefunguje. Ale proč? Protože si nevšimli malé drobnosti, kterou sice všichni říkají, ale je více méně v pozadí toho filmu a to je - zákon AKCE - pro svoje sny musíte něco udělat, jinak nepřijdou.
Tím jsem se ovšem dostal úplně někam jinam než jsem chtěl, takže zpět k tématu.
Když se nad tím zamyslíte, tak ale neexistuje žádná minulost, ani budoucnost. Žijeme pořád v přítomnosti. TEĎ A TADY! Neexistuje nic jiného než přítomný okamžik a jednání. Vždycky bylo jenom teď a tady. Jenom náš mozek plný myšlenek nás od tohoto přítomného okažiku stále odvádí a dává nám iluzi nějaké minulosti a budoucnosti.
Ale když se nad tím zamyslíte, tak minulost je pouze obraz minulého přítomného okamžiku, který je uložený v paměti a budoucnost v podstatě neexistuje. Vždycky máte pouze přítomný okamžik, který můžete svým jednáním nebo nejednáním změnit.
Přítomný okamžik není vždycky příjemný, proto se nás naše mysl hodně často snaží odvést na minulost nebo budoucnost. Ale myslím, že všichni znáte ty stavy, kdy něco děláte, baví vás to a najednou přestanete vnímat čas a jste činností naprosto pohlcení a jste nadšení. Když už ne teď, tak si určitě na nějaké takové stavy vzpomenete ze svého dětství. Někteří tomu říkají Flow, Tok myšlenek, Moc přítomného okamžiku nazvěte si to jak chcete, ale je to to co vám umožní opravdu žít.
Pokud se oprostíte od omezení, které vám dává dnešní společnost, čas atd. a začnete se soustředit pouze a jenom na přítomný okamžik, tak vám garantuji, že objevíte zcela nový svět. Osvobodíte se od veškeré bolesti, stanete se něčím opravdu jedinečným, budete schopný vnímat svět kolem sebe v opravdu plné palete barev. To jak jste žili do teď vám přijde pouze jako omezené zabedněné vnímání a budete plní lásky, a nejenom k sobě ale i k ostatním lidem a věcem kolem sebe.
Pokud máte zájem o další informace k tomuto tématu tak doporučuji:
Pokojný bojovník (film), Moc Přítomného okamžiku - Eckhart Tolle (kniha),weby život bez hranic, dreamlife
Dnes jsem čerpal i částečně z východních náboženství, proto chápu že se mnou mnozí nemusí souhlasit a chápu i jejich pohled na věc.

2 komentáře:

  1. Je zhruba hodina a půl po půlnoci a já si našel čas přečíst pár článků. V noci mám hold čas na všechno. Já patřím nejspíš do obou skupin – myslím často na minulost a chyby, současně pak na budoucnost a lék, který stále nepřichází. Má v tom prsty i přechod ZŠ->SŠ, hold základka měla svoje kouzlo jen nám došlo až teď. Odprostit se od těchto návyků vzpomínat a snít bude těžký. Ono když s tím nic neudělám teď (přitomnost) v budoucnu se to samo nezlepší. To mi došlo, ale horší je to dát do pochodu. V "Tajemství vnitřní mluvy" jsem zrovna narazil na 5. životní chybu – Lidé příliš rozebírají svou minulost. Doufám, že mi v cestě za lepším dneškem a zítřkem dopomůže i Debordelizace hlavy taky od Iva Tomana. Jen bych tu potřeboval větší klid na soustředění. V noci už na to nevidim a máma chce spát.
    To by bylo asi vše z mé strany k tomuto článku.

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně bych doporučil přečíst si novej článek o převzetí odpovědnosti :)
    Ta knížka ti sama o sobě nepomůže, až když budeš používat ty zásady, který odkrývá ;)

    OdpovědětVymazat