úterý 13. dubna 2010

Převezměte odpovědnost a vyhrajte

Hodně lidí se dnes řídí okolím... Co si o mě pomyslí, když udělám tohle, tamto atd. další zase přebírají očekávání jiných lidí za svoje a konají podle nich. A co bývá ale nejhorší, tak většina lidí se zbavuje své odpovědnosti za cokoliv co se stane a dávají ji jiným. Což já osobně považuji za ten nejhorší hřích, ale chápu, že je to snadné mít "čisté ruce" a říct, za to může můj šéf, partner, kamarád, kdokoliv jiný. Ale víte kde je problém? Vás to posouvá mimo rámec vaší působnosti, jakobyste na to co se stalo neměli žádný vliv. Nemohli jste s tím nic udělat.

Samozřejmě jsou takové situace, se kterými nemůžete nic dělat - počasí, atd. Ale jinak máte skoro nad vším kontrolu a možnost zvolit si svou odezvu na to. A to je jeden z hlavních rozdílů mezi úspěšnými a neúspěšnými lidmi.

Ti úspěšní si vzala odpovědnost za to co se jim děje k sobě, přestali za to obviňovat někoho jiného, pochopili, že když převezmou otěže, tak získají pod kontrolu obrovskou sílu - MOŽNOST VOLBY.

Ať se děje cokoliv, vy na to můžete zvolit svoji reakci. A to naprosto nezávisle na ostatních lidech. Bůh by vám nedal vlastní mozek, kdyby nechtěl, abyste si udělali vlastní názor. Pokud převezmete odpovědnost za vaše pocity, za svoji situaci do vlastních rukou, tak teprve můžete něco změnit, pokud totiž nemáte kontrolu nad situací (a tu ztrácíte kdykoliv ztrácíte odpovědnost) tak nemáte sílu cokoliv změnit.

Stěžujete si, že nemáte dostatek peněz? A proč? Protože vám šéf nepřidá? Protože máte moc vysoké účty? -> Ne, protože nemáte za svoje peníze odpovědnost. Pokud převezmete odpovědnost, tak to můžete změnit. Můžete si najít novou práci, dělat víc v té práci, kterou máte (když budete dělat víc než musíte, šéf si toho všimne a přidá vám), můžete taky snížit některé svoje výdaje. Místo drahých značkových potravin můžete koupit levnější (což neznamená vždy horší - Kečupy EuroShopper vyrábí Hamé, ale ten samý kečup od Hamé koupíte o 10Kč dráž,... Ovesnou kaši AlbertQuality vyrábí Emco - ale tu samou od Emca koupíte o 8Kč dráž... třeba o tom napíšu časem nový článek).

Stěžujete si, že nemáte partnera, jakého byste chtěli? A proč? Protože ten minulý se s vámi rozešel, kvůli jinému? Protože se k vám váš partner nechová tak jak byste chtěli? ... NE, vy sami si můžete vybrat pokud převezmete odpovědnost. Proč se asi se mnou rozešel? Byl jsem ideální partner? Nejspíš ne,... Ale pokud vemu odpovědnost do svých rukou, tak ze sebe můžu toho ideálního udělat. Pokud vemu odpovědnost do svých rukou, tak zjistím, že se ke mě nechová tak jak bych chtěl, nejspíš protože já se se k němu taky nechovám úplně ideálně.

Příkladů je spousty a všem, které toto téma zajímá doporučuji přečíst 7 návyků vůdčích osobností (nebo skutečně efektivních) od Stevena Coveyho. Časem sem přidám recenzi - jak dočtu a vyzkouším všechny praktiky.

Pro vás ostatní, které to nezajímá, zkuste se nad tím zamyslet, až si budete příště opět na něco stěžovat. Vždycky si můžete zvolit svoji odezvu - i pokud to co se vám stalo nemůžete ovlivnit nijak - skutečně efektivní lidé nosí svoje počasí v sobě.

Žádné komentáře:

Okomentovat