neděle 15. ledna 2012

Co mě naučil free running

Před pár dny jsem začal s free runningem, nebo chcete-li parkourem. Řekl bych, že je mezi nimi jenom opravdu hooodně málo odlišností. A už během těch pár dnů mě stihnul naučit několik věci o sportu, pravidelném cvičení atd.

Proč většina lidí skončí s chozením do posilovny, běháním,... a nebo čímkoliv (troufl bych si říct, že ti co jsi to dali za novoroční předsevzetí už pomálu začínají odpadávat)? Protože je to nuda... Chodit každý den běhat... stejnou trasu, stejným tempem, sám,... chodit každý den do fitka... dělat stejné cviky, zvedat stejné činky,... Navíc většinou tím procvičíme pouze nějakou část našeho těla.. určité svaly... které se unaví a další den jsme potom mrtví a nic se nám nechce a než se svaly dají do kupy pár dní to zabere a co potom? Potom už se zase nedokopeme my...

Free running je v tomhle úplně rozdílný... Měl by být hlavně o zábavě. Zkoušíte běhat pořád jinudy, na stejných trasách hledat nové překážky, úplný boom kreativity (např. já jsem chtěl hrazdu na shyby, ale včera jsem zjistil, že tak cca 400m od domu mám stojan na houpačky, kterej se dá skvěle jako hrazda využít), každý běh přijdete na nový způsob jak použít tu samou věc. Rozdíl je patrný pokaždé když doběhnete... Jste naprosto šťastní, veselí, plní adrenalinu a TĚŠÍTE SE na další běh... co kdyby těšíte.. nemůžete se dočkat.

Další skvělá věc na free runningu je, že zapojujete celé tělo. Není to pouze o běhu... můžete dělat cokoliv...kdekoliv vás napadne..  skákat, plazit se, běhat (dopředu, dozadu, stranou,...), šplhat,... zapojíte tak celé tělo. Navíc do aerobní aktivity tímto přidáte i úseky, kdy pracujete anaerobně... což se projeví hlavně zvýšením rychlosti, obratnosti a v neposlední řadě to doslova napumpuje váš organismus k tomu aby spaloval daleko více kalorií (a to i po tom co doběháte) stejně jako to dělá intervalový trénink.

Perfektní je, že se spousty prvků dá přidat i k obyčejné chůzi... nemusíte hned jít a skákat salta.. nebo několikametrové skoky... ale jděte se projít.. jděte jinou cestou než jdou ostatní.. najděte si něco na čem se dá balancovat, nějaký malý stupínek, lavečku na malý skok... ale hlavně si to užívejte.. to je to nejdůležitější na celém konceptu. Není to cvičení.. ale hra. A tahle hra vás bavit nepřestane.

Žádné komentáře:

Okomentovat