sobota 23. října 2010

Piješ dost? Měl bych?

Jako první článek v této kategorii bych rád napsal o něčem úplně základním. Na druhou stranu tím, že je to základní se to pro hodně lidí stává něčím samozřejmým a  něčím o co není potřeba se vůbec starat, protože se to prostě nějak děje. Ano mluvím o pitném režimu.

 

Voda je něco tak zásadního pro náš organismus, že si to ani nedokážeme představit. Vždyť naše tělo je z většiny složeno právě z vody! A její nedostatek může zapříčinit spousty nemocí, a zrychlit stárnutí organismu.

 

Jenom pár příkladů, co může způsobit nedostatek vody

  • Únava - jelikož dehydrované tělo nemá dostatek vody na obnovu  své energie
  • Přibírání na váze (tuky) - je vědecky prokázané, že dostatek vody pomáhá zlepšit a zrychlit metabolismus a pálení tuků, stejně tak jako nedostatek způsobuje jejich větší ukládání v těle
  • Častější pocit hladu - ano opravdu platí, že pokud máte nedostatek vody, tak tělo si často plete signály hladu se signály žízně. Proto se vám tak často stává, že i když máte hlad a dáte si třeba i nějakou velkou porci, tak máte za pár hodin zase hlad (i když to jídlo se přece nemohlo za takovou chvíli strávit)
  • Pomalá regenerace svalů - svaly jsou aktivní tělesnou hmotou a potřebují ke svému fungování daleko více vody, než byste si mysleli a pokud jí mají nedostatek, tak jim trvá daleko déle se zregenerovat po jakékoliv činnosti (Tohle může být odpověď na to proč jste ráno ještě pořád tak zničení po včerejším dnu).
  • Suchá pokožka - která je náchylná na veškeré změny počasí, loupe se, a tvoří se na ní daleko víc vrásek.

 

To je jenom pár těch hlavních příznaků, které jsou spojeny s nedostatkem tekutin. Samozřejmě  pokud se zařídíme podle tohoto a začneme pitný režim dodržovat tak všechno toto zmizí a pocítíte i spousty pozitivní energie :)

 

Ještě by někdo mohl namítnout že pije denně několik litrů tekutin a stejně nehubne ba naopak třeba ještě přibírá a hodně tady z těchto pozitivních vlivů prostě nepociťuje… Pak je potřeba se zaměřit na to co pijeme!

Musím vzít v úvahu, že v momentě kdy vypiju denně sice 3 litry kofoly, tak jsem sice tělu dodal 3 litry tekutin, ale také jsem mu dodal cca 1065 kalorií, které navíc musí  to tělo spálit. A pokud vemu v úvahu normální proces v jakém tělo spotřebovává energii, tak jsou to - sacharidy (cukry), potom následují tuky a bílkoviny. Takže pokud vy tělu průběžně denně dodáváte takovou spoustu cukrů tak se k odbourávání tuků většinou ani nedostane. A navíc ještě má tendenci nevyužitou energii z těchto cukrů, které jste tělu dodali ukládat ve formě tuku.

 

Takže jaký je závěr? Pokud můžete, tak pijte obyčejnou vodu - klidně z kohoutku. Šetříte tím nejen peníze ale i kalorie, které by jinak váš metabolismus musel spálit. A kolik byste měli vypít? Někdo říká že optimální jsou cca 2 litry denně, někdo víc, míň… já na sobě mám vyzkoušeno že 3-4 litry za den jsou naprosto v pořádku a po týdnu už jsou vidět výsledky, kdy mám víc energie, rychleji se mi svaly regenerují po náročné aktivitě, nemám hlad a za poslední týden jsem shodil asi kilo a půl tuku :)

 

Ještě malý tip jak toho dosáhnout :) - když sedíte u stolu, mějte na něm vždycky sklenici s vodou (čím větší tím lepší) a napijte se vždycky když se na ni podíváte (je dobrý dát si ji na frekventovaný místo). Pokud někam musíte odejít mějte sebou vždycky 2 litry vody v PET flašce (nebude se vám to chtít tahat všude tak těžký, takže budete postupně upíjet).

Žádné komentáře:

Okomentovat