neděle 31. října 2010

Kde se naučit jak podnikat?

O podnikání se hodně mluví. Jedni ho zatracují a mají podnikatele za ďábly, kteří je vykořisťují a druzí je zase obdivují a mají je za bohy, kteří něco dokázali. Já bych se rád dneska ale nepozastavoval nad tím jací podnikatele jsou, ale spíše nad tím, kde se dá vlastně takové podnikání naučit? Kde se dozvím, jak vybudovat podnikání, které vydrží desetiletí a bude nejenom vydělávat, ale třeba také pomáhat ostatním?

Pojďme se podívat na pár takových tipů, kde by se to asi dalo… a ke každému já ještě doplním svůj pohled na věc :).

• Škola - toto napadne snad každého. Ovšem má to velký háček. Škola není stavěná na to, aby vychovávala podnikatele, ale primárně aby podnikatelům vychovávala zaměstnance. Je to smutné, ale během střední školy se nenaučíte moc jak podnikat (samozřejmě se naučíte nějaké potřebné věci jako je účetnictví atd.), ale k podnikání jako takovému se dostanete pouze teoreticky, a jak víte praxe bývá mnohdy jiná. Co se týká vysoké školy, tak zatím mám názor už o něco lepší, ale pořád je zde spíše předpoklad vychovávat zaměstnance.

• Najít si mentora - najít si ve svém okolí někoho kdo již úspěšně podniká a poprosit ho, jestli byste se nemohli učit od něj mi přijde jako jedna z nejlepších možností. Ovšem narážíme zde na problém, že ne všichni podnikatele by se chtěli dělit o svoje znalosti a know how a také mnozí z nich prostě nemají čas. Na opačné straně barikády zde může být třeba problém z vaší strany požádat vůbec tohoto člověka o pomoc.

• Knihy o podnikání - další podle mě hodně dobrý zdroj informací. Ovšem zase je třeba rozdělit je na dva tábory. První jsou učebnice, které vám složitě vysvětlují co a jak udělat (často je využívají opravdu i ve škole) a druhé jsou spíše osobní příběhy autorů, kteří již v podnikání úspěšní jsou. Jak se s čím vyrovnali atd. (doporučuji zejména životopisy), kde dostanete spíš návod jak takový podnik vést co přesně je důležité udělat, aby ten váš podnik byl výjimečný. Vzhledem k velikosti tohoto knižního odvětví se ovšem i zde najdou ne moc povedené kousky, ale to už je potom na vás na čtenářích, abyste posoudili, co má smysl zkusit a co ne. (recenze některých knížek jsem už přinesl zde na blogu a další rozhodně přibudou).

• Semináře - zde platí více méně to samé co u knih. Ideální je jít na seminář někoho kdo již úspěšný je. Než zkoušet společnosti, které školí stovky zaměstnanců jak vést firmu.

• Práce, brigáda - pokud nemáte zrovna štěstí a nenatrefíte na místo ředitele nějakého podniku nebo podobnou významnější funkci, tak se o vedení podniku jako takového moc nenaučíte. A pokud ano tak většinou pouze na těch nižších úrovních, ale rozhodně to nebudou znalosti z TOP managementu.

• Multi-level marketing - možná se někteří divíte, že ho uvádím zrovna tady, když tady se nic neučíte, ale rovnou podnikáte. Ale ano, MLM může být naprosto unikátní způsob jak si za málo peněz zajistit nejenom dostatek znalostí o fungování byznysu, ale také si v praxi vyzkoušet jak vypadá prodej, marketing, a spousty dalších důležitých funkcí. Ve většině MLM systémů najdete maximálně o úroveň nebo dvě nad sebou člověka, který už je v byznysu dlouho a rád vás naučí (udělá vám mentora) co a jak funguje a co byste měl udělat, pro to aby váš byznys byl úspěšný. Nespornou výhodou je to, že už během procesu učení si můžete vydělat peníze. V momentě kdy potom chcete svůj vlastní byznys, tak už máte i peníze na základní kapitál atd.

Pokud někoho z vás napadnou nějaké další způsoby jak se naučit jak rozjet byznys a udělat z něj úspěšnou firmu, tak budu rád když se o to podělíte v komentářích. Rád článek poté doplním. Rozhodně toto není žádné dogma a učit se o byznysu můžete ze spousty jiných zdrojů. Účelem dnešního článku bylo nastínit lidem, kteří by třeba měli zájem o podnikání, kde si sehnat základní informace.

Žádné komentáře:

Okomentovat