úterý 26. října 2010

Síla zaměření se na to podstatné

V dnešní době se slovo zaměření používá čím dál častěji, pořád bychom se měli na něco zaměřovat atd.. Ale zároveň je dnešní doba taková, že nám neumožní se ani na chvíli soustředit. Pořád nás vyrušuje ICQ, kontrolování e-mailů, facebooku, twitteru, jestli náhodou tam není něco nového. A pokud je, tak se na to snažíme co nejdříve zareagovat. A proč?
Těžko říct, asi jsme si na to jenom hodně zvykli. Protože společnost nám vtlouká do hlavy, že je slušné odepsat hned a vyřídit co nejvíc věcí. Když neodepíšete hned, tak by přece na vás ostatní mohli být naštvaní, jít ke konkurenci, myslet si že vůbec nic neděláte,… 

Skoro by se to dalo přirovnat k závislosti na validaci vlastní osoby - dám status na facebook, a hned jak někdo okomentuje, tak komentuju nazpátek atd… A když náhodou na FB není nikdo a nebo nikdo nic nekomentuje, tak se najednou začínám nudit a moje nálada už není tak dobrá.



Bože lidi kam jsme se to dostali? Kromě toho že si necháme takhle ovlivňovat naši náladu ostatními, tak hlavně díky tomu ztrácíme zaměření na ty věci, které jsou pro nás v životě opravdu důležité! A které nás dělají šťastnými i když zrovna na facebooku není nikdo.



Knížka na kterou brzy přijde recenze a která mi v tomto ohledu hodně otevřela oči se jmenuje Focus a je od Leo Babuty.  Co to s tím má co společného?



Leo říká, že pokud ze svého života odstraníme tyhle (malé) závislosti, tak budeme opravdu schopní uvolnit svoji kreativitu a hlavně zaměřit se na věci které jsou pro nás opravdu důležité. Ať už je to setkávání se s opravdovými lidmi, úspěch v byznysu, zdravé tělo, nebo cokoliv jiného co je pro vás důležité.



Leovu metodu zkouším už pár dní a můžu říct, že jsem nikdy nebyl šťastnější. Když si jdu ráno zaběhat místo otevření facebooku, tak mám ráno hned víc energie a lepší pocit ze sebe. Pokud si nejdu zaběhat a jen tak pustím notebook a One Note, tak bych se až divil kolik kreativních myšlenek jsem schopný vytvořit a dát do podoby článků, když neustále nekotroluju facebook, mám vyplou operu a ICQ.

A takových rituálů je daleko více, nejenom ráno, ale můžete si udělat vlastní rituál i na večer :) místo klábosení o ničem na facebooku nebo řešení toho kdo se kde v pátek zkároval si můžete přečíst zajímavou knížku, jít na procházku se psem, udělat nějaké zajímavé fotky, podívat se na dobrý film a nebo cokoliv co jste vždycky chtěli udělat, ale nikdy jste na to nenašli čas!



Takže jaký je závěr? V momentě kdy omezíte všechny ty facebooky, twittery, ICQ atd. pouze na to nezbytně nutné (třeba pokud děláte byznys, tak na kontakt s partnery atd.) tak najednou získáte spousty času na dělání těch opravdu důležitých věcí, které vás posunou dopředu, vydělají vám více peněz, a nebo vás prostě jenom dělají šťastnými :)



O tom, že jedna hodina denně takto uvolněná může znamenat opravdu hodně velký posun ve vašem zdraví a může rapidně zlepšit vaši kondici si povíme v jednom z následujících článků.

Žádné komentáře:

Okomentovat