neděle 20. února 2011

Co s dluhy? Asi bude nejlepší je zaplatit...

Jak už říká nadpis, dneska si řekneme něco o dluzích. Ano, doopravdy vypadají jako ta nevinná kartička co vám pořád nabízí v bance, ale ve skutečnosti jsou jsou to opravdu drsné pasti, které když se vás trochu chytnou, tak se jim vůbec nechce pouštět.
A proto bych rád řekl, že nejlepší situace je vyhnout se dluhům (teď mám na mysli hlavně ty u bank a podobných institucí, jelikož rodina vám většinou půjčí bez úroku a nebo s nějakým minimálním úrokem) obloukem a slepě odmítat veškeré nabídky na kreditní karty, kontokorent atd. Uznávám, že třeba hypotéku na dům už je asi rozumné vzít, jelikož málokdo má dost peněz na to, aby koupil dům/byt za hotové, ale i tak se to dá udělal trochu lepším způsobem o kterém jsme se bavili minule.
Co ale s dluhy, když už se do nich dostanete? Dříve nebo později je stejně budete muset všechny zaplatit a já vám radím aby to bylo co nejdříve. Jinak se může stát, že vám přerostou přes hlavu a váš život se stane opravdu mizerným (a to jsme se ještě nedostali do stádia, kdy by vám soud pomohl nařízením osobního bankrotu). Jak to ale udělat, abych ty dluhy splatil i když jsou docela velké a nevidím možnost se jich zbavit? Teď vám řeknu pár tipů, které pomohly mě osobně snížit svoje zadlužení za poslední rok v podstatě skoro na polovinu a tenhle rok bych rád už byl bez dluhu úplně.
1) Uvědomte si že je problém - i když se to může zdát hodně divné, tak většina lidí často nevidí dluhy jako problém až do určité míry, která je už opravdu velký problém. Dluh je problém ať je jakkoliv velký! A je s ním potřeba něco udělat tak, aby se nemnožil dále (stejně tak jako funguje složený úrok na vaše investice, tak funguje i na vaše dluhy!)
2) Sledujte svoje finance - bez přehledu o tom odkud jdou, kam kráčí a kolik jich u vás zůstává to nepůjde. Pokud nevíte kam jdou, tak nemůžete žádným způsobem reagovat na váš dluh. Pokud naopak víte kam vaše peníze jdou, tak už si můžete pohrávat s různou formou optimalizace - např. vím, že budu potřebovat jezdit každý den do školy... tak si koupím čtvrtletní jízdenku, místo měsiční (nebo normální). Ano bude mě to ze začátku stát víc, ale ve finále mi to obrovské peníze ušetří, popř pokud mám nějaké známé, kteří bydlí ve větším bytě, tak se můžeme složit na nájem a ušetříme tisíce - hlavně pokud máte jako známé třeba studenty na VŠ, tak tohle může pomoct jak jim, tak vám. Takových případů se dá najít hodně a výdaje se dají také hodně optimalizovat, takže potom už to chce jenom disciplínu v jejich dodržování :)
3) Vytvořte si rezervní fond - Klidně to můžete udělat tak, že prostě týdně.. nebo měsičně pošlete 100Kč, na nějaký účet na který nemáte tak dobrý přístup a nemůžete z něj prostředky jen tak vybrat (tím nemám na mysli produkty typu stavební spoření - kde je nemůžete vybrat několik let, stačí když je budete moct vybrat řekněmě během jednoho týdne). Může se to zdát trochu na hlavu, že místo plného soustředění na splacení dluhu si tvoříme něco dalšího. Ale má to svoji logiku, jelikož po pár měsících tady budete mít prostředky na zaplacení několika splátek vašeho dluhu. A to je přesně to o co tady jde! Mít klid, a moci se soustředit na vydělávání peněz místo přemýšlení nad tím, z čeho teďka jenom zaplatím tu další splátku. Opravdu tohle je krok, který je podceňovaný a dá se začít i s tou 100Kč (víc je samozřejmě líp, ale uznávám že jsou situace, kdy je ten rozpočet opravdu hodně napnutý).
4) Splácejte dluhy - snažte se dluhy splatit od toho s nejvyšším úrokem (pokud jich máte víc... Tak doporučuji nastavit si určité minimální splátky na všechny, ale u toho s nejvyšším úrokem přidejte ještě něco navíc, aby šel dolů rychleji). V momentě kdy zaplatíte ten s nejvyšším úrokem vemte všechny peníze, které jste platili na jeho splátkách a přesuňte je na další dluh s nejvyšším úrokem a postupně takto zaplatíte všechny dluhy. Pak ovšem přijde neméně důležitá část....
5) Investujte - jakmile máte splacené všechny dluhy, tak je potřeba vzít ty peníze, které jste platili jako splátky a začít je investovat (nebo alespoň odkládal na nějaký účet, který zhodnocuje nad inflaci), tak aby jste si vybudovali dostatečný majetek a nemuseli do těch dluhů již nikdy spadnout!

Dluhy se vždycky na začátku zdají jako brnkačka - vezmu si kontokorent, však ho nebudu používat, jenom kdyby náhodou, tak ať mám zálohu. Ano, myšlenka je to správná. Její provedení ovšem pokulhává, jelikož je jenom hodně málo lidí, kteří jsou schopní se udržet a ty peníze neutratit za něco co jim zrovna přejede přes nos v obchodě. Hlavně když ví, že to je přece jenom pár korun, to zaplatíte zase hned nazpátek, ale koruna ke koruně a najednou máte vyčerpaný celý limit a ani nevíte jak se to stalo. Proto doporučuji raději se všem těmto produktům vyhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat