čtvrtek 28. října 2010

Zamiloval jsem si školu

Ano může to pro vás být jakkoliv divné.  Ale ano! Říkám to naprosto otevřeně. O té doby co jsem nastoupil na PEF MENDELU se totálně změnil můj přístup ke škole.


A to z:

Chodit do školy je opruz a nuda

Stejně se tam učíme samý blbosti

Hmm, už tam zase musím

Zase nějakej blbej úkol…



Na:

Chodit do školy je dobrý a baví mě to.

Člověk se může dovědět zajímavý věci

Dneska tam nemusím, ale na tuhle přednášku chci…

Fakt to zvládneš? Tak to ukaž…



Těžko říct, proč došlo k takové dramatické změně během takové chvíle. Ale cítím, že tahle změna je pozitivní a pokud se na školu začne člověk dívat právě takhle, tak mu to hodně ulehčí studium.

Nejde o to do školy chodit, protože musím. Hlavní proč do té školy chodím je protože mě baví to co se tam učím (aspoň v větší části) a chci se v té oblasti dozvědět víc. Pokud mě to nebaví a zjistím, že dělám školu jenom protože jsem nevěděl kam jít a nebo protože to chtěl někdo jinej, tak je nejvyšší čas přejít jinam. A to ať jste na jakékoliv škole, v jakémkoliv ročníku. Vždycky studujte to, co vás baví!

Nikdy (pokud se školní systém zásadně nezmění) se nebudete učit jenom to co vás baví a v čem jste dobří. Vždycky tu budou předměty, které vám nepůjdou, přijdou vám zbytečné atd. Ale pokud studujete obor, který vás baví, tak to dobré nějak překoná ten zbytek.

Pro mě je třeba matematika docela problém, nebaví mě a přijde mi zbytečné řešit ty příklady, které se učíme počítat. A tak nechodím ani moc na přednášky, které jsou pro mě nezáživné a nepochopitelné, ale raději jdu jednou za čas na doučování, kde za hodinu a půl pochopím učivo z 10 hodin přednášek a mám splněno to nudné, k tomu abych mohl studovat to co mám rád a v čem si myslím, že jsem dobrý - ekonomika.



Jaký je závěr z tohoto článku? Nestudujte protože pak budete mít papír že jste Bc, Ing, a bůh ví co ještě. O ten papír vůbec nejde. Jde o to abyste se dověděli něco nového. A chtěli jste se to dovědět a zlepšit se v tom. Ne všechno musíte nutně využít v praxi, ale někdy i to málo pomůže. Pokud se ale chcete studovat jenom kvůli papíru, tak se na to vykašlete a jděte dělat to co vás baví! A nemarněte čas čekáním na nějaký papír! Pokud vás baví třeba sport a jste v něm dobří, tak k tomu přece nepotřebujete papír, že jste inženýr sportu, nebo pokud milujete malování, nepotřebujete být PhD. V umění abyste byli dobří malíři.

Pokud, ale máte potřebu se zlepšit a dozvědět se třeba něco nového, tak studujte. Ale vždycky studujte pouze a jenom to co vás baví. A nechoďte kvůli papíru dělat něco co nemáte rádi, zbytečně se okrádáte o krásné roky života.

1 komentář:

  1. Krásný článek :)
    Mnohdy nemá smysl dělat to, v čem ten smysl nevidíme nebo spíš nechceme.
    Uvědomuju si, že jsem rád, že studuju to, co mě baví. :o)
    Honza Sl.

    OdpovědětVymazat