středa 16. února 2011

Proč potřebuji peníze?

Dnes bych se rád zamyslel vůbec nad základní otázkou, kterou by si měl každý položit a zkusím na ni odpovědět alespoň z mého pohledu. Pokud nevíme proč vlastně potřebuji mít zásobu několik stovek tisíc, nebo milionů, tak proč bych pro ně vůbec teď něco dělal? A vůbec proč bych se o ně měl starat, sledovat kam přichází a odchází?
První podle mě velice vážný důvod - váš důchod! - obvzláště pokud patříte mezi mladší generaci (18-30 let), tak by vás toto téma mělo opravdu zajímat a pokud je vám k té 30tce a do teď jste pro svůj důchod nic neudělali, tak byste měli pomalu začít mít velice černé svědomí a snažit se to rychle napravit. Protože přiznejme si to narovinu. Důchod nebude a pokud ano, tak bude v takové výši, že si za něj pomalu ani nekoupíte jídlo. Možná patříte k tomu levicovému táboru, který hlásí, že stát by vás měl zabezpečit ve stáří atd. Tak pro vás mám jeden speciální úkol - Vemte si prázdnou peněženku, vytáhněte z ní 10 000Kč a následně si běžte koupit zmrzlinu.... To prostě nejde.
Pokud si myslíte, že tím, že si posíláte 500Kč měsičně na své penzijní připojištění jste za vodou... Tak se prosím taky probuďte - skoro každý penzijní fond má na svých www stránkách kalkulačku, kde si můžete názorně spočítat kolik tam budete mít na konci. Jednoduchým výpočtem (očekávané zhodnocení 2,5%) si zjistím že pokud budu posílat 500Kč na penzijní připojištění 50 let (tzn od 20ti do 70ti), tak v 70ti z něj vyberu - 769 883Kč!! Teď si asi říkáte, to je super částka... ale jak dlouho s ní vydržíte? Pokud jste byli zvyklí na měsiční výplatu 15 000Kč tak jednoduchá matematika říká, že vám to bude stačit na 51 měsíců a nějaké drobné... To je něco přes 4 roky života... ale co když nebudete spořit až do 70ti? a nebo nespoříte od 20ti? ... tak se musíte smířit s tím, že vám prostředky na tomto produktu vystačí pouze na pár let...ale co dál? Jak dlouho vám vydrží vaše peníze na stáří si můžete spočítat třeba na této kalkulačce. Nebo pokud chcete vědět kolik budete mít, k dispozici za určitý počet let s vaší investicí, tak můžete zkusit tuto kalkulačku.
Opustíme už tématiku důchodu, doufám, že jsem donutil alespoň trochu z vás zamyslet se nad vaší stávající situací. A posuneme se k dalšímu důvodu...
Druhým důvodem by mohlo být - klid - Pokud vím, že mám dost peněz na to, abych pokryl svoje závazky, tak jsem daleko klidnější a nemusím se stresovat, kde vemu příští měsíc na nájem. Nemusím potom dělat práci, která mě nebaví a být protivný na všechny kolem a můžu žít svůj spokojený život.
Třetím důvodem je - Peníze dělají peníze - většina z nás už to možná slyšela, ale ruku na srdce, kdo z nás můžu říct, že mu peníze dělají každý rok tolik peněz, aby nemusel pracovat?  Pokud mám dostatek peněz dobře zainvestovaných, tak mi přináší konstatně každý rok rok určité peníze... Ne nadarmo se říká, že první milion je nejtěžší. Je to pravda, jelikož jak vám naskočí první milion, tak následně už úroky, dividendy, nebo jakékoliv další výnosy začínají být nominálně daleko větší než když máte uloženo 100 000Kč... A přiznejme si, že pokud se dostanete na investované 3 miliony Kč, které vám vynesou 10% ročně, tak se z toho dá vyžít, když se trochu uskromníte, aniž byste museli jít do práce. Což opět vede k tomu, že budete dělat pouze věci, které vás baví a budete více šťastní.
Nehledě na to, že pokud mi 3 000 000Kč ročně vynáší 10%, tak si klidně můžu vzít hypotéku na byt/dům... klidně i za 5-6%.. ovšem oproti těm, kteří si ji berou bez investovaných 3mil. Kč, a chodí do práce jenom aby si vydělali pár peněz vy se nemusíte bát, že byste neměli na splátku - vaše investice vám zaplatí splátku a ještě vám zůstane, ale navíc -> Nemusíte se celkově bát o svůj dům a jakékoliv problémy s jeho splácením atd. Jelikož víte, že si ho kdykoliv můžete koupit za hotové a kdykoliv tento rozdíl doplatit, takže opět máte klidné spaní a daleko více jistoty než ti, kteří chodí do práce. Víte, že vaše investice vás nikdy nevyhodí - váš šéf ano. (Proto mi nejde moc do hlavy, proč většina lidí říká, že investice jsou riskantní - pro mě je daleko větší pravděpodobnost rizika že mě vyhodí z práce, než že by nějakým způsobem krachnula nějaká firma typu ČEZ, O2, atd. už jenom protože většinou je to ta firma, kdo rozhoduje o svých zaměstnancích, ale investoři rozhodují o té firmě)
Dnešní článek neměl za úkol úplně strašit, spíš jenom aby spoustě z vás docvaklo, že i když teď peníze jsou, a jak hodně lidí říká, vždycky budou, tak přijde čas, kdy nebude otázka jestli budou, ale kolik jich bude. A to už záleží jenom a jenom na vás.

1 komentář: