úterý 16. listopadu 2010

7 obrovských výhod žití s málem


Už pár článků na toto téma padlo. Rád bych se opět pozastavil nad pár výhodami minimalistického životního stylu. Chápu, že to nemusí být jednoduché dostat se k němu, hlavně třeba pokud má děti. I když sem hodně věcí kolem sebe už vyházel, prodal a nebo daroval, tak ještě pořád bych se nenazýval minimalistou. Jelikož je kolem mě ještě hodně věcí, který nepoužívám pravidelně (a někdy skoro vůbec).
 
Zbavením se těchto věcí, ale získám ještě další výhody, které už teďka vidím jako výsledek toho, že jsem začal s touto cestou.

  • Míň paniky - schválně jak často vidíte přicházet kamaráda, rodiče,… návštěvu a když se rozhlédnete kolem sebe, tak si řeknete jenom - A sakra, tady je ale bordel. A mozek se vám přepne do toho panického módu a vy začnete v rychlosti poletovat a uklízet co se dá. No, když budete mít míň věcí, tak je tady toho méně na úklid, méně na vyčištění atd. Což znamená že vám nezabere úklid celý den, když má dojet nějaká návštěva.
  •  Méně času na úklid - Pokud máte měně věcí a více otevřených ploch, tak ušetříte spousty času. Velká plocha se dá během chvíle umýt. Popř. nyní již existují vysavače, které za vás samy uklidí a ty nejlépe využijete pokud máte právě velký otevřený prostor na kterém můžou pracovat. Méně věcí na poličkách atd. Znamená méně věci na utírání prachu a tak dále. Prostě míň věcí = o hodně méně času na úklid.
  •  Více místa - Pokud žijete mezi hodně věcma, tak vám to přijde už skoro přirozené. Prostě nemáte dost místa a nějak s tím žijete dál. Ovšem teprve když se zbavíte všech těch nepotřebných věcí, tak zažijete opravdovou extázi. Všude budete mít spousty místa které bude tak uklidňující a na pohled naprosto okouzlující.
  •  Oceníte to co máte - Pokud máte hodně věcí, tak si většiny z nich nevážíte. Prostě je koupíte, někam je dáte a maximálně z nich utřete prach párkrát za rok. Ale tím končí veškeré využití těchto věcí. Ostatně ani nemáte čas na to, abyste je mohli nějak použít atd. jelikož máte na práci spousty úklidu všeho dalšího. A věci, které si chcete nechat, tak by měly být vidět a MĚLI BYSTE Z NICH MÍT RADOST KAŽDÝ DEN. A to při obrovském množství věcí, které máme doma prostě není možné. Spíš nám přidělávají starosti.
  •  Stěhování - pokud se rozhodnete přestěhovat, tak se opět projeví další výhoda minimalismu - většinu věcí sbalíte a v klidu převezete. S autem pojedete míňkrát - ušetříte benzín a čas. 
  •  Žádná potřeba organizace -  Pokud máte hodně věci máte potřebu do nich dát nějaký systém uložení, nějak je zorganizovat atd. Podle mě je lepší spíš než organizovat tak zjednodušit. Zaměřit se opět pouze na ty věci, které využiju a pokud je nevyužiju, tak je dát pryč. Méně věcí vyžaduje daleko menší organizaci a stále o všech budete mít přehled.
  •  Je lehčí zůstat nad věcí - s menším bordelem je pro mě jednodušší zůstat nad věcí. Účty, knížky, poznámky na schůzky atd. To všechno už nemusím hledat pod tunou časopisů, papírů atd. A díky tomu opět můžu využít víc času na věci, které mě opravdu baví a které dělám rád.


Je tady hodně výhod, které minimalismus přináší. I když uznávám, že pro hodně lidí může být až extrémní. A mnozí si možná řeknou strč si to za klobouk, ale to je váš problém. Vy ostatní, kteří chcete těhdle výhod využívat, tak začnete v malém a jděte pomalu dopředu. Za chvíli uvidíte velký pokrok.

1 komentář: