pátek 5. listopadu 2010

Meditace - proč ji zkusit?

Každý den bojujeme se spoustou stresu. Každý po nás něco chce. Většinou to chtějí hned a nebo co nejdřív. Taková už je prostě dnešní doba. Nikdo nemá čas se na chvíli zastavit a být v klidu. A většina lidí ještě považuje meditaci a podobné praktiky za divné a nevidí důvod je zkusit. Popř. jsou tak navyklí na rychlý styl života, že ani nevydrží být chvíli v klidu aniž by něco udělali…

 

Toto bych rád změnil tímto článkem. Nebo vás alespoň navnadil, abyste to zkusili. Nemusíte nutně sedět několik hodin v poloze lotosového květu říkajíc óóóóóm jako nějaký fakír z Indie. Druhu meditace, který bych dnes rád trochu dostal do vašeho vědomí se říká Falling still. Je to asi jeden z nejjednodušších druhů. Stačí si sednout, tak aby vám to bylo příjemné, zavřít oči a pomalu a zhluboka dýchat. Můžete to doplnit nějakou tichou relaxační hudbou. Hlavní je během toho dýchání soustředit všechnu vaši pozornost na ten vzduch, který vdechujete a vydechujete. Jak postupně jde přes váš nos, ukládá se do plic a zase naopak. Zkuste vytěsnit všechny ostatní myšlenky kromě té na váš dech. Pro lidi, kteří jsou zvyklí dělat hodně věcí denně atd. to bude za začátku hodně těžké. Mozek jim bude do hlavy pořád dávat různé podměty co by měli udělat. Ale měli byste se je postupně snažit vytěsnit. Začít třeba na 5ti minutách a postupně každý den přidávat 30sekund, a nebo si to přizpůsobit tak aby to vyhovovalo vám.

 

Oukej,to je sice pěkný, ale co získám praktikováním téhle věci?

  • Energii navíc - pokud trpíte únavou, tak je meditace jeden z nejlepších prostředků jak nabrat dodatečnou energii.
  • Vnitřní klid - tím že vytěsníte všechno ostatní a budete se soustředit pouze na přítomný okamžik, tak se váš mozek postupně dostává do harmonie a klidu, který následně pocítíte i ve vlastním životě díky pocitu vnitřního štěstí, které vás doslova naplní.
  • Svěžest - netušili byste jak vás chvilka denně strávená meditací může osvěžit a dodat vám další chuť do práce, atd.
  • Klid - o tom už jsem před chvilkou mluvil, ale tady bych rád zmínil i celkový klid, který vnesete do svého života. Vaše tělo a mozek bude denně zažívat chvíli, kdy ho nebude rušit nikdo s prací, úklidem, školou,… a náležitě se vám za to odmění tím, že pak budete i klidnější a vyrovnanější osobnost.
  • A spousty dalších věcí, které můžou být i silně individuální. Takže doporučuji rozhodně vyzkoušet :)

 

Ideálně bych řekl zkoušejte to alespoň měsíc. Jelikož je mi jasné, že hodně z vás by to zkusilo jednou a řeklo by, to nefunguje a je to ztráta času, ale jak určitě dobře víte, když něco vyzkoušíte jednou, tak to málokdy funguje. Takže zkuste minimálně týden až dva, pokud ne rovnou celý měsíc.

Pokud už s meditací máte nějaké zkušenosti, tak budu jedině rád když se o ně se mnou podělíte v komentářích pod článkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat