středa 10. listopadu 2010

Malá příručka investic

Dnes se na nás investice valí ze všech směrů. A tak může být pro hodně lidí velice těžké si vybrat tu správnou pro něj. Tak bych se rád dne podělil o takové základní rozdělení investičních produktů, řekneme si k ním něco málo, co od nich čekat, k čemu jsou dobré, jak je využít a popř. k nim ještě přidám svůj názor. Dopředu říkám že se nejedná o investiční doporučení a za své investiční rozhodnutí si odpovídáte sami. Veškeré informace zde (hlavně ohledně daní atd.) konzultujte se svým daňovým poradcem.



Spořící účet:

  • Zhodnocení většinou max 1 - 2,5% p.a.

  • Vhodný na uložení rezervní hotovosti

Co od něj čekat? Řekl bych to jedním slovem - NIC. Je vhodný maximálně na skladování rezervní hotovosti, kterou potřebujete mít lépe dostupnou pro případ nouze. Popř. spoření malých částek. S velikostí peněz na účtu se ovšem drasticky snižuje jeho výhodnost, jelikož jsou tu i další - lepší nástroje.



Penzijní připojištění

  • Zhodnocení cca 1-3% p. a.

  • Státní podpora 50 - 150Kč

  • Garance za vložený vklad - nemůžete prodělat.

Hodně výhodné je jak pro studenty, kteří za 100Kč měsíčně získají navíc 50% od státu, tak i pro lidi, kteří jsou již v penzi. Pro ně totiž platí speciální podmínky - délka smlouvy pouze na 5 let. Tzn. Stává se ideálním spořícím produktem, kde za vložení 6000Kč (na 100Kč měsíčně na 5 let) dostanete minimálně 9000Kč. Také se s postupným přibýváním věku hodí jako stabilnější základ vašeho portfolia, jelikož je garantované že co vložíte to dostanete. Výhodou je také odložení danění - během spoření neplatíte daně ze zhodnocení, které vám tento produkt vydělá. Při vyšších investovaných částkách (nad 500Kč/měsíc) máte možnost si z daní odpočítat částku přesahující 500Kč).



Investiční životní pojištění

  • Zhodnocení kolem 2,5 - 4%
  • Kryje rizika nemoci a úrazů

Můj osobní názor je, že se to jmenuje pojištění, hlavně protože by funkce pojistky měla být v pojištění rizik. Tzn. Nedával bych rozhodně nějakou extra částku navíc do investiční části. Proč taky platit poplatky za to že mi někdy vybere podílové fondy a investuje do nich moje peníze, když si stejné podílové fondy můžu koupit za levnější částku přímo od té banky? :) Nastavte si pojistku tak, aby kryla vaše rizika a spoření berte pouze jako bonus. Výhodou je také odložení danění - během spoření neplatíte daně ze zhodnocení, které vám tento produkt vydělá. A možnost odečíst si do určité částky platby na pojištění z daní.



Termínované vklady

  • Výnos kolem 2-3 % p. a.
  • Peníze jsou vázané do určitého data

  • Většinou garantované zhodnocení

Nic extra. Pokud máte noční můry z krachů na burze, tak můžete zvolit termínované vklady. Ovšem skoro to samé vám nabídnou i spořící účty, kde ale navíc máte možnost peníze kdykoliv vybrat, převést - nemáte je tam nijak vázány.



Stavební spoření

  • Zhodnocení cca 2% p. a.

  • Státní podpora
  • Možnost získat úvěr na bydlení
  • Váže peníze na 6 let

Stavební spoření, které dříve bylo docela výhodným spořícím produktem se díky legislativním změnám stává něčím, co už bude k využití když už nebudete vědět co s penězi. Efektivní je vkládat takovou částku, abyste dosáhli na maximální státní podporu (u starších smluv - před 1.1.2011). Pokud projde legislativa tak že upraví i stávající smlouvy, tak se to bude vztahovat i na ty starší - státní podpora bude poloviční oproti minulým rokům a výnos bude zdaněn srážkovou daní, což znamená že už i tak mizerné 2% vám ještě zdaní. Což tento produkt v mých očích odsouvá někam k termínovaným vkladům.



Podílové fondy - peněžní trh

  • Zhodnocení 1-2% p. a.

  • Možnost pravidelného investování od 100Kč měsíčně

Nejkonzervativnější investice, která v podstatě nemůže jít dolů (leda by držela aktiva nějakého státu, který zkrachuje). Nakupuje státní pokladniční poukázky a podobné aktiva, které mají sice hodně nízký výnos, ale zato je skoro 100% jistota toho, že investované peníze získá nazpět. Ovšem vzhledem k nízkému výnosu se skoro nevyplatí do těchto fondů investovat.



Podílové fondy - dluhopisové

  • Zhodnocení 2- 10% p. a.

  • Možnost pravidelného investování od 100Kč měsíčně

Zde už nastupuje menší míra rizika. Jelikož fondy nenakupují pouze státní dluhopisy, ale už je doplňují i o dluhopisy velkých korporací. Což kromě vyššího rizika ovšem přináší i vyšší výnos. Za tento výnos ovšem opět zaplatíte tím, že vaše investice může být nějaký čas i ztrátová. Můj osobní názor je, že dluhopisy teď nejsou úplně nejvhodnější instrument a dával bych si pozor hlavně na fondy držící americké vládní dluhopisy. Ovšem nějaký podíl si v portfoliu určitě zaslouží - a to hlavně fondy, které nakupují kvalitní firemní dluhopisy (ČS Korporátní dluhopisový apod.)



Podílové fondy - fondy fondů

  • Zhodnocení 2-8% p. a.

  • Možnost investovat pravidelně od 100Kč měsíčně

Opět jde o fondy, které jsou pro konzervativnější investory. Jejich strategie je nakupování podílových listů od jiných fondů. Čímž v podstatě dosahují maximální diverzifikace (rozdělení rizika), mezi produkty tak, že propad ceny několika firem, dluhopisů atd. pro vás nebude znamenat skoro nic. Ovšem to samé platí i o vzestupu titulů. Vzestup pouze několika málo titulů se skoro neprojeví.



Podílové fondy - akciové

  • Zhodnocení  5 - 20% p. a.
  • Možnost pravidelného investování od 100Kč měsíčně

Tady už pomalu začíná legrace a trocha adrenalinu. Akcie hodně lidí považuje za něco na co nemá žaludek a jelikož nemá dostatek peněz pro investici do několika akciových titulů najednou tak může zvolit právě podílový fond, který tyto akcie nakoupí za něj a bude s nimi obchodovat. Díky tomu může fond vydělat opravdu pěkných pár % ročně navíc. Ale může se vám také stát, že váš fond bude mít roční ztrátu i několik procent. Proto se vyplatí se podívat podrobněji na portfolia jednotlivých akciových fondů než do nich investujete. Osobně dávám přednost fondům, které mají v portfoliu akcie firem, které produkují spotřební zboží a podobně, jelikož se na nich tolik neprojevují krize na trhu (ale také můžou spadnout).



Podílové fondy - zajištěné fondy

  • Zhodnocení 0 - 8% p. a.

  • Možnost pravidelného investování od 100Kč měsíčně

  • Garance vložené částky

Relativně novinka, která se objevila teprve před pár lety a těžko říct co si o ní myslet. Může to být dobrý produkt pro někoho kdo nemá rád riziko, ale přesto by rád vydělal nějaké ty peníze navíc. Ovšem je potřeba mít na mysli, že v 99% pokud máte garantované vložené peníze tak se to musí na něčem promítnout. Většinou se jedná o omezení maximálního výnosu, které bývá většinou kolem 8% p. a. a jakoukoliv částku, kterou vydělá fondy navíc, už vy neuvidíte. Z tohoto důvodu se mě osobně zajištěné fondy moc nezamlouvají a dám přednost klasickým.



Akcie

  • Zhodnocení  5% - 30% p. a.
  • Možnost získat dividendy (další výnos)
  • Potřeba vyšší investice, aby to bylo zajímavé (cca 50 000Kč +)

Ideální investiční nástroj, pokud máte víc peněz volných a hledáte pro ně práci. Akcie můžou být opravdu kouzelné co se týká výnosu. Pokud si dobře vyberete společnost tak můžete získávat stabilně i 10-15% p. a. a ještě navíc pokud se společnost rozhodne vyplácet dividendy (podíl na zisku), tak to pro vás znamená další extra výnos navíc. Výhodou dividend budiž to, že je to další pasivní příjem na který nemusíte pracovat a pokud najdete společnost s 10% dividendovým výnosem ročně, tak už to může být velice zajímavá investice. Ovšem je potřeba tomu věnovat čas, studovat literaturu, zkoušet si to nejdřív na papíře atd. A počítat s tím, že ten první cash můžete z velké části taky ztratit jako "školné" za chyby, které uděláte při výběru investic. Oproti fondům zde budete muset věnovat o hodně víc času přípravě a sledování trhů (hlavně pokud chcete obchodovat aktivněji ). Ovšem výnos vás bohatě odmění.



Komodity, futures, opce,…

  • Zhodnocení 30 - 100% p. a.

  • Potřeba velké investice do začátku (cca 150 000Kč +)
  • Vyžaduje více pozornosti a času

Tady jsem už naprosto v jiné lize. Zhodnocení které se tady dá udělat je naprosto pohádkové. Na druhé straně riziko je obrovské. A může se stát, že pokud si nebudete dávat pozor, tak během měsíce (nebo i míň) můžete přijít o celý svůj vklad… a nebo ho také mít zdvojnásobený. Opět záleží na tom jestli si zvolíte přístup dlouhodobý - nakoupíte nějakou surovinu a čekáte třeba několik měsíců a uvidíte co to udělá (což vyžaduje vysoký počáteční kapitál - hlavně u některých komodit) a nebo si zvolíte intradenní přístup, kdy v rámci jednoho dne obchodujete. Chce to mít pevné nervy, funkční systém, který je potřeba dodržovat a mít ho hlavně dostatečně otestovaný na papíře. Rozhodně nedoporučuji vrhat se do komodit bez předchozích zkušeností s akciemi a dostatečně velkým kapitálem. A také bez nastudování alespoň několika knih, materiálů atd.



Tak se tak dívám, že z malé příručky se stal docela obsáhlý příspěvek. Tak uvidíme, snad vám trochu poodkryl tajemství investičního světa. Samozřejmě nemám tady prostor pro detailní rozbor všech produktů a moje názory na produkty nejsou směrodatné. Každý jsme jiný a máme jiné potřeby, jiné přání a jiný postoj k riziku. Takže pokud plánujete nějaké finanční rozhodnutí, nákup jakéhokoliv produktu, tak se předtím poraďte s profesionálem, který vám doporučí to nejlepší pro vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat