pátek 19. listopadu 2010

Robert Allen - Mnohonásobný zdroj příjmů

Tuto knížku jsem přečetl snad už 3x. Poprvé jsem přečetl prvních několik stránek a pak mě nějak přestala bavit a tak šla rozečtená zase zpět mezi ostatní knížky. Asi po roce jsem se k ní vrátil a tentokrát už jsem ji přečetl celou během chvilky. Asi jsem hold potřeboval trochu dozrát na to, abych mohl využít všechno o čem se v této knížce píše.

 Hned na začátku vás dostane autor s jednoduchými počty, které by vás ovšem samy od sebe nenapadly. Dozvíte se jakou cenu má jedna koruna, kterou utratíte navíc. Dále kolik vás stojí každý den, který tuto jednu korunu neinvestujete a spousty zajímavých věcí, které vás donutí o svých financích přemýšlet a začít je aspoň trochu spravovat. (Pomocníka na správu vaši financí najdete tady). Takže když to shrnu, tak první kapitola je o tom, abyste se naučili zastavit co nejvíc peněz které k vám proudí tak, aby vám zase neutekly pryč a hlavně proč byste to měli dělat.

 Další kapitoly potom už jsou o tom jak milionáři přemýšlí, co dělají a jak to můžete udělat i vy, jak najít ty správné (pasivní) zdroje příjmu, které by vám do života přinášely nové a nové koruny každý den, aniž byste na ně museli víc a víc pracovat.

Potom autor popisuje postupně 3 peněžní hory, které je potřeba zdolat k tomu, abyste dosáhli na tento mnohonásobný příjem - Investiční, marketingovou a realitní horu.

 Začíná to investiční horou, kde se dozvíte různé strategie, jak svoje úspory investovat tak, abyste vydělali dost peněz, a zároveň abyste měli svoje peníze v bezpečí. Dozvíte se i o některých rizikových taktikách, jak znásobit část svých financí, které si můžete dovolit postrádat. Tady je potřeba podotknout, že kniha je na světě už nějaký ten pátek a tak se můžou nějaké zde uvedené strategie stát nefunkčními. Já osobně ne se všemi souhlasím a ne všechny mi přijdou jako dobrý nápad, ale je to na každém, aby si je sám otestovat a zjistil co mu vyhovuje.

 Budeme pokračovat na realitní horu, kde se dozvíme, které nemovitosti vůbec stojí za úvahu, kde na ně sehnat peníze a kde je vůbec najít. Je zde popsáno i několik způsobů vyjednávání s prodejci těchto nemovitostí. Vzhledem k tomu, že jde o americkou knížku, tak některé se vám můžou zdát divné, některé jsou u nás neuskutečnitelné … ale některé vám můžou dodat i dobrý nápad, jak to zkusit udělat.

 A poslední hřebem ke zdolání je marketingová hora. Dozvíte se podle čeho si máte vybrat svůj MLM byznys, proč byste do MLM vůbec měli jít a jak ho dělat. Opět nějaké informace můžou být dobré, nějaké nevyužijete. (Můj názor na MLM si můžete přečíst v tomto článku na stránkách ŽivotBezHranic). 

 Dále jsou zde další způsoby, kudy si zajistit přítok peněz, ochránit svoje bohatství před daněmi a ostatními, kteří by vás ho rádi zbavili. Ovšem autor tady hodně čerpá z amerických zákonů, takže pro ČR je jich využitelných pouze minimum. Na ochrnu majetku v ČR jsou ovšem zase jiné tipy a kličky. Ale to už se poraďte raději se svým daňovým poradcem a nebo právníkem.

 Jak bych tuto knížku celkově zhodnotil? Hlavně její první část je velice přínosná pro úplné začátečníky v oblasti osobních financí, čím ovšem jdete dále tím méně věcí je použitelných u nás v ČR a tím pádem ztrácí kniha trochu na hodnotě. Kdyby byla jenom o trochu levnější, tak bych ji doporučil každému, ale takto mi nezbývá nic jiného než ji doporučit spíš pouze lidem, kteří se potřebují zorientovat a dostat základní přehled.
 Knihu si můžete koupit TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat