čtvrtek 4. listopadu 2010

Proč jsem se zamiloval do minimalismu?

Minimalismus je pojem, který si troufám říct zná většina mladších lidí, jelikož je hodně prosazovaný u nového vybavení bytů, domů atd. Ale jeho rozsah je daleko větší. Od architektury, přes nábytek, styl života, cvičení a spousty dalšího.


O kolo čeho se to točí? V podstatě jde o to najít ve svém životě to nejdůležitější a eliminovat všechno ostatní. A nebo se pokusit alespoň většinu věcí, které nejsou podstatné tak odstranit. Tady ovšem nastává obrovský problém u lidí, kteří chtějí sice jít do minimalsmu a líbí se jim, ale do teď žili svým obvyklým způsobem života a nashromáždili si spousty "krámů" a teď se jich rozhodně zbavit nechtějí. Vždyť přece toto je to co oni zbudovali za celou tu dobu co tady bydlí atd.



S myšlenkou vybavit si pracovnu a pokoj minimalisticky jsem si pohrával už delší dobu a více méně jsem se snažil pravidla minimalismu nějak aplikovat a tak postupně mizelo hodně věcí z poliček atd. Ale až nyní jsem to dotáhl k dokonalosti a na mém stole je pouze notebook, myš, tiskárna a kelímek s tužkami, všechno ostatní šlo buď pryč, nebo tak aby to nebylo vidět. A byl jsem až překvapenej kolik prostoru najednou na tom stole je jak je to všechno 100% funkční. Proč jsem ale já přešel k minimalismu co se týká nábytku a zařízení atd.? Má to hned několik důvodů.



  • Nadčasová elegance - minimalisticky zařízený pokoj se vám vždycky bude líbit. Nikdy nevyjde z módy a vždy vás k němu bude přitahovat něco co jinde nenajdete… a to je?
  • Jednoduchost - všechno je zařízené jednoduše, ale díky tomu naprosto účelně. A vzhledem k použití pouze nezbytných věcí vás nebude nikdy nic rušit od činnosti, kterou se rozhodnete dělat.
  • Snadný úklid - protože nemáte všude miliony svíček, obrázků, sošek a různého harampádí, tak nepotřebujete celý den na úklid, ale stačí vám pár minut a jeden hadr na prach.
  • Nízká cena - minimalistické vybavení je většinou i docela levné (např. hodně věcí z Ikea) a přitom naprosto perfektně použitelné a multifunkční.

  • Minimum starostí - nemusíte se starat o to jestli vám náhodou někdo nějakou sošku nebo dekoraci neshodí, nebo jestli je potřeba cokoliv jiného opravit, vyměnit atd.. Protože tam prostě nic navíc nemáte.

  • Více soustředěnosti - nic vás neruší, žádné věci kolem vás, které by zbytečně upoutávaly vaši pozornost a přitom všechno co potřebujete máte vždy po ruce. Ideální kombinace pro byznys.



A také mě minimalismus obohatil ve spoustě jiných věcí, ale toho jste si mohli všimnout už i v minulých článcích. A časem o tom možná napíšu i samostatný článek, jenom si to ještě všechno musím nějak sesumírovat v hlavě.

Nechtěl bych tímhle říct, že minimalismus je jediný směr, který vás nutně dovede k produktivitě, vyššímu zisku atd. Tady může mít někdy i lehce opačné účinky. Ale velice příznivě to vyvažuje tím, že vám dodá pocit vnitřního klidu a štěstí, které jen tak někde nenajdete. (Teď samozřejmě nemluvím jenom o nábytku, ale celkově o přístupu k životu).

Žádné komentáře:

Okomentovat