neděle 21. listopadu 2010

Buďte v klidu

Schválně zkuste to.

Buďte v klidu aspoň chvíli.

Poslouchejte co se děje kolem vás, pozorujte váš výdech a nádech. Zaposlouchejte se do vašich myšlenek. Podívejte se na detaily všeho co vás obklopuje.

Buďte v klidu a pociťte ten vnitřní klid a mír.

V tomhle světe je pohyb a aktivita základní model a když už se nehýbe naše tělo, tak se aspoň hýbe náš mozek a naše pozornost. Celý den něco děláme - telefonujeme, mailujeme, řídíme, chodíme, facebookujem,..
Jsme pořád na příjmu, pořád připojení, pořád mluvíme, přemýšlíme,… Není tady žádný čas na KLID. A sezení u PC a nebo před hyperaktivní televizí opravdu za klid nepovažuju.

Tohle všechno se děje za cenu toho, že ztrácíme čas na rozjímání, pozorování a poslouchání. Ztrácíme vnitřní klid.

A ještě horší je, že to všechno co na nás celý den útočí je často ještě kontraproduktivní. Ano, něco dělat je společností bráno jako správné. Naopak nedělat nic je považováno zase jako lenošení, pasivita a neproduktivita. Avšak někdy příliš mnoho je horší než nic. Můžete běhat zběsile pořád dokola a stejně nemusíte mít nic hotového. A nebo můžete mít hodně věcí hotových - ale nic z toho není důležité. A nebo můžete hodně věcí poničit tím, že je prostě a jenom nenecháte být.

A když už náhodou jsme donuceni k tomu být v klidu - když čekáme na doktora, na vlak nebo autobus, tak se často stáváme nervózní a snažíme se najít něco čím bychom se zabavili. Někteří si hrajou s telefonem, jiní s notebookem, další si zase vytáhnou složku a čtou si,… Být v klidu není něco na co bychom byli zvyklí.

Je tohle způsob jakým chcete strávit svůj život?

Jestli ano, bůh s vámi :). Pokud ne, tak zkuste být na chvíli v klidu. Nemyslete na to co máte udělat nebo co jste už udělali. Prostě se soustřeďte na danou chvíli a na nic jiného.
Potom, po minutě nebo dvou si srovnejte život tak jak byste ho chtěli mít. Zkuste si ho představit s míň pohyby, dělat míň, míň spěchat,… Podívejte se na něj s větším klidem, více rozjímáním a vnitřním klidem.

A potom se staňte touto vizí!

Žádné komentáře:

Okomentovat