sobota 6. listopadu 2010

Jak zkrotit svoje výdaje?

Otázka, která může trápit leckoho. Odpověď na ní je ovšem už docela těžká. Možná bych se měl nejdřív zeptat proč bych měl snižovat svoje výdaje?

Je jasné, že mezi čtenáři může být hodně lidí, kteří toto dělat nemusí, ale pro ty ostatní bych se rád nad touto otázkou zamyslel. Pokud svoje výdaje omezím tak….


  • Získám více peněz pro investování
  • Budu si moci vybudovat zásobu peněz pro případ nouze
  • Budu moct rychleji splatit dluhy
  • Rychleji si splním své finanční cíle
  • Ušetřená koruna je lepší než jedna koruna vydělaná navíc (neplatíte z ní daně, soc., zdrav. pojištění, a nemusíte na ní pracovat další čas)

 

Důvodů proč snížit svoje výdaje může být daleko víc, ale věřím, že tyhle jsou ty základní. A teď pokud už vím, proč bych měl svoje výdaje snížit se pojďme teda podívat na to jak to udělat.

 

  1. Sledujte svoje výdaje - o tomto jsme se bavili v minulém článku. Pokud nemáte přehled o tom odkud peníze přichází a kam jdou, tak nikdy nebudete moct mít nad nimi kontrolu. Dobrý nástroj na jejich sledování můžete zdarma stáhnout TADY.

 

  1. Udělejte si rozpočet - po měsíci až dvou byste měli dostat aspoň nějaký základní přehled o tom, kolik peněz na co budete potřebovat a kolik zhruba máte k dispozici. Takže se podle toho zařiďte a zkuste si udělat rozpočet, tak aby vám co nejvíc peněz zůstalo.

 

  1. Zjistěte, které výdaje jsou absolutně nezbytné a ty ostatní eliminujte - Jak poznáte ten nezbytný výdaj? Rozhodně to bude nájem, pojištění a podobné výdaje, které se kterými většinou moc nehnete. Ovšem potom jsou zde další výdaje, které i když jsou pevné, tak se s nimi dá trochu hýbat - ať už je to jídlo, paušál za telefon atd. Co se týče jídla - základní pravidlo by mělo být kupuji pouze tolik kolik sním aniž bych se přejídal. (má to i zdravotní efekt :) )A pokud kupujete značkové potraviny, zkuste se podívat po jejich neznačkových alternativách. Často mají podobné výživové hodnoty, ale jsou daleko levnější. Popř. se dívejte po privátních značkách supermarketů. Poslední část výdajů, ty které můžete v podstatě úplně vyškrtnout - náklady na benzín  (začněte využívat MHD - a kupte si měsíční/čtvrtletní kupon), náklady na párty, alkohol,… (opět když nebudu pít, ušetřím a ještě budu zdravější a zhubnu… 3 mouchy jednou ranou), permanentka do fitka (můžete v klidu začít cvičit doma - hodně dobrých cviků najdete zde), a podobně.

 

  1. Peníze, které ušetříte eliminováním výdajů dejte okamžitě bokem -A ideálně někam, kde je nebudete mít hned k dispozici - ať už to je spořící účet, ke kterému nemáte kartu, podílové fondy, nebo cokoliv jiného, k čemu nemáte okamžitý přístup.

 

  1. Vytvořte si rezervu - a to ještě předtím než začnete naplno splácet své dluhy (pokud je máte). Tak byste měli mít alespoň finanční rezervu na 1 až 2 měsíce, kdyby nastal nějaký problém nebo jste potřebovali rychle peníze na nějakou opravu atd. V momentě kdy se soustředíte nejdřív na splácení dluhu vás taková událost může totiž dosti vykolejit. Peníze v tomto rezervním fondu byste měli mít opět na místě, kde k nim nemáte jednoduchý přístup, ale tak aby v případě potřeby mohly být do týdne k dispozici (podílové fondy (peněžní trh, dluhopisy - rozhodně ne akciové kvůli kolísání hodnoty), spořící účet atd.)

 

  1. Když máte vytvořenou rezervu, tak peníze určené každý měsíc na tvoření rezervy přesměrujte na platbu dluhu. Pokud máte více dluhů, tak plaťte u každého nejnižší možnou splátku a peníze z tvorby rezervy přidejte k tomu s nejvyšším úrokem. V momentě kdy bude dluh zaplacený tak stejný postup aplikujte i na další dluh a ještě přidejte peníze, které jste platili jako splátku toho minulého dluhu.

 

  1. Investujte - V momentě kdy splatíte dluhy, popř. jste schopní dát ještě nějaké peníze stranou, tak rozhodně investujte. Dnes je možné investovat peníze už od 100Kč měsíčně, takže i opravdu hodně malé úspory měsíčně se dají dobře využít. A pro vás to bude znamenat pomalou ale jistou cestu k vytvoření bohatství a jistoty.

 

  1. Bonusový tip na závěr - zničte kreditní karty které máte, tak abyste s nimi už nemohli platit a nemohli jste přes ně vybírat peníze. Pokud máte nějaké pravidelné platby právě přes kreditku - zrušte je. Potřebujete se dostat z dluhu. Ne si kopat dluhovou jámu ještě větší. Celkově se vyplácí co nejméně používat karty, jelikož vám dávají snadný přístup k penězům. Pokud používáte platební karty, tak si nechte na účtu, ke kterému je karta vystavena pouze takovou částku jakou potřebujete k pokrytí vašich výdajů a zbytek převeďte kamkoliv jinam, tak aby peníze nebyly tak snadno přístupné.

 

A nezapomeňte, že 1 koruna denně při 5% úroku se stane milionem za 99let. Pokud těchto korun dáte denně 10, tak můžete mít první milion už za 54 let a pokud by se vám podařilo vydělat 10% ročně, tak za 34 let máte z těchto 10ti korun denně první milion:)

Jaké jsou vaše zkušenosti s vašimi penězi? Máte svoje výdaje pod kontrolou? Podělte se o svoje zkušenosti v komentářích.

5 komentářů:

  1. Kde získám 5% úrok? :) Jinak opět přínosný článek, chválím :) Ten propočet na konec je perfektní!! Jdu do toho :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teri, to už je na každým jak si ho zařídí :) dá se i víc :) ale chce to samostudium :) a hledat si tu svoji investiční cestu :) ... ale určitě se ještě dočkáš nějakýho dalšího článku s nápady kde to získat :)

    OdpovědětVymazat
  3. :o) to je trefné!!! S tím souhlasím. Přesně tohle říká i můj taťka:
    "Ušetřená koruna je lepší než vydělaná, protože z ní neplatíš daně..."

    ....ech, jako bych ho slyšela! :o)

    a ještě říká:
    "Nejsem tak bohatý, abych kupoval laciné věci"
    (tím jako myslí, že kupuje věci kvalitní co vydrží, aby to nemusel za rok kupovat znova)

    :o) kam na ty "rozumy" chodíte? :o)
    i.k.

    OdpovědětVymazat
  4. Ivi, s tím druhým souhlasím i nesouhlasím :) Kvalitní je určitě dobrý :) na druhou stranu je potřeba se podívat i po jiným zboží než těch TOP značkách. Většinou nabídnout stejnou kvalitu jako ty značkové, ale za zlomek ceny.
    Viz třeba Emco ovesná kaše - 40Kč, Albert Quality ovesná kaše (vyrábí Emco)- 32Kč ;) ... popř. teďka jsem kupoval boty na zimu na běhání - Značka Seems, více méně neznámá značka.. ale dělá to stejná továrna jako Kilimanjaro... jenom ty boty od Seems mají poloviční cenu (při použití stejných materiálů) :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj perfektní članek, moje finance už krotim 3 měsícem, zatim pořad nejsem spokojeny s výsledkem ,ale pomalu se to zlepšuje, aniž bych omezil výrazně kvalitu života. Spiš do teĎ nechapu jakto že jsem vychazel do těď s těma penězma co mam, při věcech co jsem kupoval.

    OdpovědětVymazat