úterý 9. listopadu 2010

Proč Cčko?

Co si budem povídat - všichni víme, že je vitamín C důležitý.  Ale jak moc důležitý? A které jídla bohaté na vitamín C bysme měli jíst? A nebo využít doplňky stravy s vitamínem C? Zaprvé si musíme uvědomit, že si tělo neumí vitamín C udělat samo, takže je pouze na nás, abychom ho tělu dodali každý den díky potravě, kterou jíme.

 

Velký nedostatek Vitamínu C může způsobit obrovské problémy, tak jako jsme je dříve viděli u námořníků a pirátů v 16. století se objevily kurděje díky nedostatku výživy v jejich stravě. Velmi brzo se zjistilo, že naložení pomerančů do lodí a jejich každodenní konzumace zastavily několik příznaků: otevírání starých ran, deprese a vypadávání zubů a hodně dalších.

 

Naštěstí jsou kurděje věcí minulosti a i hodně malé množství vitamínu C funguje jako dostatečná prevence. Takže nemusíme zrovna vidět příznaky kurdějí abychom měli nedostatek vitamínu C.

Co se hodně u vitamínu C zapomíná jsou jeho velice důležité funkce pro lidské tělo.

  • Antioxidační
  • Pomáhá produkci neurotransmitterů a hormonů
  • Podporuje vznik Collagenu
  • Podporuje imunitu
  • Pomáhá předcházet cardiovaskulárním onemocněním

 

Tak zaprvé vitamín C pracuje ve spolupráci s vitamínem E ve funkci potencionálního antioxidantu redukujícího volné radikály v těle. Co je na něm obzvlášť super je že ničí přímo Nitráty a Carcinogeny (ty špatné věci, které najdeme ve spáleném jídle a zpracovaném masu jako jsou salámy apod.)

 

Když dojde na hormony a neurotransmittery, tak je vitamín C často zapomínaný. Dobrá pravidelná dávka vitamínu C je potřebná pro přeměnu Phenylalinu na Tyrosin, který tvoří celé naše nadledviny, hormony štítné žlázy a neurotransmittery jako jsou Dopamin a Melanin. Tyto hormony jsou nám dohromady umožnují regulovat náš metabolismus, vyrovnávat se se stresem a relaxovat. Docela důležitá věc, a proto je vitamín C tak důležitý pro celkové zdraví.

 

Collagen je věc, která dělá naši kůži pružnou a umožňuje nám vypadat mladě a zdravě. Také chrání naše klouby od přetěžování a pomáhá hojit rány. Bez vitamínu C si nemůžeme vytvořit žádný Collagen.

 

 

Všichni jsme už slyšeli o Vitamínu C a podpoře imunity a je to debat jeho hlavní funkce. Vitamín C hlavně pracuje na imunitním systému tím, že mu pomáhá produkovat antivirů a posilováním integrity sliznic, které mohou odfiltrovat bakterie a viry od vstupu do těla.

 

Vitamín C je perfektní ochránce cardiovaskulárního systému. To se děje díky několika efektům. Zaprvé Vitamín C snižuje hladinu LDL cholesterolu (ano to je ten špatný cholesterol), tím že ho otáčí do žluči, což také zlepšuje vaše trávení.

 

Také zvyšuje syntézu carnitinu, což je fajnový způsob jak donutit vaše tělo, aby prioritně spalovalo tuk jako energii. Plus se vrací do tvorby collagenu a pomáhá tak elasticitě vašich tepen a žil, což je opět velká pomoc pro prevenci cardiovaskulárních nemocí.

 

Tak 5 velkých bodů je za námi, naneštěstí známý spíše jako obyčejný trik, a je většinou znám jenom kvůli jeho antioxidačním vlastnostem. Velká otázka je jestli brát doplňky stravy a kolik toho vitamínu C potřebuji?

 

Naštěstí odpověď není tak složitá. Pokud zvládáte jíst jídlo bohaté na vitamín C pravidelně, tak doplňky nebudou potřeba, hlavně většina z těch, které jsou běžně dostupné v obchodech (ještě se k tomu dostanu).

 

Pár jídel bohatých na vitamín C

  • Citrusy (pomeranče, citrony, grepy,..)
  • Kiwi
  • Tropické ovoce
  • Paprika
  • Brokolice
  • Borůvky
  • Rajčata

 

V podstatě veškeré rostliny, které mají ostrou barvu a kyselou chuť budou určitě dobrým zdrojem vitamínu C.

 

Dodávat ještě vitamín C? Já osobně ho ještě doplňuji doplňky, jelikož v dnešním světe plném znečištění, stresu a chemikálií je potřeba čím dál více antioxidantů a navíc je potřeba pro tolik funkcí těla.

 

Co důležité? Vyhýbat se obyčejným doplňkům vitamínu C, a hlavně těm z kyseliny askorbové. Ty se v poslední době těší velké popularitě posledních několik let, protože jsou levné a lehce se užívají ve vitamínovém průmyslu. Problém je že jsou extrémně kyselé a to způsobí že tělo musí použít hodně minerálů jako je vápník a hořčík aby neutralizovalo tuto kyselost. Toto se stává ještě větším problémem, protože dnes je většina lidí překyselená a má nedostatek těchto základních minerálů.

 

To je důvod proč věnovat vitamínu C trochu více pozornosti a najít takový doplněk, který je z minerálních chelát. Tato forma je nejenom lepé vstřebatelná, ale nenaruší rovnováhu těla. Také se můžete podívat po kombinaci vitamínu C s věcmi jako jsou bioflavonoidy, borůvkovým extraktem a rutinem které pomáhají vitamín C dodat v takové formě v jaké se nachází v přírodě. (pokud máte zájem o konkrétní doporučení, tak se klidně ozvěte).

 

Kdy teda dodat navíc vitamín C? Já bych doporučil používat ho když jste více vystavení infekcím (cestování, párty,..) a nebo v časech delšího stresu. Také pro ty, který se uzdravují z nějakého traumatu (ať už psychického nebo fyzického) - operace, nemoc,… Stejně tak i lidé kteří žijí ve větších městech a jí za cesty většinu času.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat