sobota 20. listopadu 2010

Jak se udržet v pohodě?

Taky se často cítíte unavení, jakoby na vás všechno padalo a kolem vás nebylo vůbec nic o co byste se mohli opřít?  Skutečnost je taková, že se takhle cítí většina lidí a bohužel i po většinu času.
Kam se poděla ta dětská bezstarostnost a radost ze života? Každý byl veselý, hravý, tvůrčí,… Ale s postupem věku jakoby to nějak zakrnělo. Ve skutečnosti to nezakrnělo, jenom to v sobě potlačujeme. Většinou nevědomě, někdy bych ale řekl že i dobrovolně.

Když se nad tím zamyslím, tak je to způsobeno tím, že tyto vlastnosti - kreativita, radost ze života atd. Jsou založeny na jednoduchosti a nezahlcení. Pokud se vám to zdá trochu divné, tak mě to nechte vysvětlit. Možná si říkáte, že někde se přece musí brát inspirace, takže musím někde něco vidět, slyšet, cítit,…

Ano, to je pravda. Tohle všechno je potřeba. Ovšem k tomu, abychom byli v pohodě, kreativní a měli radost ze svého života musíme utlumit všechny ty informace, které se na nás hrnou ze všech stran. A to pouze na ty absolutně esenciální.
Zkuste si schválně vzpomenout, kde jste dneska četli něco pozitivního? Něco co by vás nabilo vášní, inspirací atd.? Byly to zprávy, ve kterých jste se dozvěděli, kde koho okradli, koho zabili,… Nebo to snad byl facebook, kde jste se dozvěděli kdo kde jak pařil, jak se kdo nudí atd.? Možná začínáte chápat, že tudy cesta nevede. A dokud neuzavřete tenhle obrovský proud negací a informací, které vás pouze zahlcují - stejně s tím, že v americe spadlo letadlo nic neuděláte. Takže se vám ani nic nestane, pokud si to nepřečtete. Navíc ušetříte čas, zbavíte se paranoie z létání a navíc budete mít v hlavě místo na něco inspirativního.

Vnitřního klidu a pohody můžete dosáhnout pouze pokud se pro to vy sami rozhodnete. Po tom co vytěsníte tyto zahlcovače a ničitele kreativity a štěstí je potřeba zde na jejich místo dosadit nové zvyky, nové věci, které vám naopak pomůžou udržet se v pohodě. A tady na vás budu apelovat! Dělejte věci, které milujete PŘED těmi, které musíte udělat! Už jsem slyšel pár ohlasů na to, jakej sem špatnej, že místo toho, abych se učil do školy tak si du zaběhat, zaplavat nebo zasportovat. Ono je to ale právě naopak.

Pokud budu v pohodě a udělám to co miluju, tak můj mozek bude svěží, v pohodě a kreativní a zvládnu se potom naučit daleko víc, vymyslet daleko víc než člověk, kterej nejdřív udělá to co musí (a že se to většinou nakupí, takže už potom nestihne udělat to co miluje). A tak na rozdíl ode mě - jsem v pohodě, rád se učím, rád dělám cokoliv z toho co dělám a když to dělám, tak se na to dokážu soustředit a vůbec se mi to neprotiví. Tak jsou tu lidé, kteří jdou a nejdřív udělají to co "musí" a teprve potom pokud jim vůbec někdy zbyde nějaký čas a síly, tak se věnují tomu co mají rádi. Jsou věčně unavení, znudění, bez chuti do života a protivní na okolí.

A proč? Protože se nechají zasypat tím všemi těmi informacemi, které je doslova napumpují tím, jak je tenhle svět špatný a po téhle ráně zprava dostanou ještě druhou zleva, když nedělají to co milují, protože na to nemají čas.

Klíč k vnitřnímu klidu a štěstí je být v klidu, nezasypán informacemi a dělat to co milujete.

Žádné komentáře:

Okomentovat