pondělí 15. listopadu 2010

Finská sauna - dopřejte si trochu tepla


V dnešním článku se opět podíváme trochu na vaše zdraví a na jednu z možností jak ho hlavně teď přes zimu posílit. Ano řeč je právě o finské sauně. Mnozí z vás už určitě tuhle super věc vyzkoušeli. Mnozí možná ne a právě pro vás je tento článek. Nebo spíše tip.


Proč zkusit zrovna finskou saunu? Je to taková oáza klidu pro tělo a pro mysl. V tom teple se vám uvolní každý sval na těle, pročistí se každý pór vaší kůže a pokud chcete, tak se vám může i nádherně pročistit mysl.  Máte možnost zažít doslova endorfinové šílenství když po chvíli v sauně skočíte  do ledového bazénku a spousty dalších zážitků.

A jaké jsou tedy výhody pravidelného saunování?

  • Lepší imunita - vaše tělo bude odolnější vůči nachlazení, chřipkám atd.
  • Bude vám teplo - pokud budete pravidelně chodit do sauny, tak vám nebude taková zima až půjdete ven do těch mrazů, které přijdou
  • Pročištěná pokožka - tím, že se v sauně potí celé tělo, tak se čistí každý pór na těle.
  • Detoxikace - zároveň s potem odchází z těla spousty škodlivých látek

  • Relax - budete více zrelaxovaní a odpočatí na další den nebo týden.
  • Poznáte nové lidi - většinou v sauně potkáte spousty nových lidí a prostředí sauny přímo vybízí ke komunikaci.

A jak to tedy celé probíhá?

Přijdete do sauny (někde vám dají vše potřebné, někde si musíte donést 2 ručníky/osušky), dáte si sprchu a jdete do sauny.  Tady se potíte několik minut. Záleží na vás, jak je vám to příjemné, ale doporučuji alespoň 5 minut. A pak šup do bazénku s ledovou vodou (toto bych nedoporučil lidem s nějakou srdeční nemocí nebo tak), ale jinak je to naprostá bomba. I když se to nemusí zdát, tak je to na sauně to nejlepší. Po vylezení z toho bazénku se vám do mozku nahrne taková spousta hormonů že máte pocit, jakobyste byli v extázi. A chvíli si sedíte jenom tak venku dokud vaše tělo nevychládne (opět je to o tom, jak se cítíte vy. Pokud vám začne být zima, tak je čas jít zase dovnitř). Po bazénku přijde další saunování atd. Doporučuji udělat si tak 3-4 kolečka minimálně.

Po sauně se už nedoporučuje nějaká náročnější fyzická aktivita. Proto je dobré chodit do sauny na večer a pak už jenom zalehnout do postele a spát. Ale pokud si chcete jít potom ještě nějak zasportovat, tak to samozřejmě jde. Jenom doporučuji o hodně volnější tempo a úplně vynechat posilovací cviky.


A teď k časté výmluvě žen (a i některých mužů) - já tam nemůžu, protože by všichni viděli jak jsem tlustá. (přece jenom se do finské sauny nechodí v plavkách atd. Ale jen tak, popř. v ručníku). Rád bych k tomuto řekl pouze 2 věci - dámy, když si vezmete větší osušku, tak si můžete být jisté, že zakryje skoro všechno a bude vidět ještě míň než kdybyste měli na sobě jednodílné pavky, nebo nějaké kratší šatičky. A ta druhá věc, kterou ovšem považuji za o hodně důležitější - nikdo do té sauny nechodí, aby očumoval cizí lidi. Nebo alespoň já jsem za celý roky co tam chodím nikdy nikoho takového nepotkal. Každý si tam jde zrelaxovat, pokecat s kamarády a trochu se ohřát. Nějaké koukání po ostatních je až to poslední na čem tam všem sejde. Ale tomu asi neuvěří nikdo, kdo to nevyzkouší.


Tak co? Kdy to zkusíte vy?

2 komentáře:

  1. Saunování je prostě a jednoduše boží. Akorát je lepší pobývat v sauně aspoň ne 5, ale 8 minut a chodit do sauny proto, abych poznal nové lidi, je mírně excentrické (ale co už - byl by z toho aspoň zajímavý námět pro vyprávění, jak jsem poznal s mojí ženou :-)

    Jinak - víš o tom, žes mě před 2ma rokama porazil v šachu ve školním turnaji?

    OdpovědětVymazat
  2. Nebazíroval bych nad tím jestli 5 nebo 8 minut.. nebo 10 :) ... záleží na každém jak se cítí:) já chodím na 10 -5 .. první 10 a potom už to snižuju postupně až k těm 5ti :)
    Neříkám, že je to hlavní důvod :) ale vždycky se hodí poznat někoho novýho zajímavýho :) a když se tady debatuje na skoro všechny témata, tak proč se do nějakýho nezapojit? :))

    Už to asi ani moc netušim :D přece jenom bučovice sou už nějakej ten čas za mnou :D a všechno si z tama nepamatuju :))

    OdpovědětVymazat