čtvrtek 11. listopadu 2010

Jak začít s běháním?

Už se mě několik lidí ptalo jak začít? Jak to jenom udělat?

 

Odpověď je stejně jednoduchá, jako u většiny věcí, o kterých mluvíte a říkáte chtěl bych tohle, tamto,… Prostě začít něco dělat.

Ano je to tak jednoduché - vzít si boty a jít se proběhnout - kamkoliv, jakkoliv, kdykoliv.

 

Nic jiného vám nepomůže než prostě začít.

 

Ale ať nemám ten dnešní článek až tak moc krátký, tak se podíváme ještě na pár věcí ohledně vybavení, které se hodí a mohlo by být užitečné.

 

Boty - asi jedna z nejdůležitějších věcí, pokud se zrovna nechystáte běhat naboso. Rozhodně je to věc, na které se nevyplácí moc šetřit. Na druhou stranu lepší značkové běžecké boty z aukra než bota od vietnamců za pár korun. Přece jenom pokud chcete u běhání vydržet nějakou dobu, tak byste se v ní měli cítit dobře! Další věc, kterou byste si měli rozmyslet je kde chcete běhat - terénem a nebo po asfaltu? Na oba povrchy jsou různé boty a výběr správných bot vám může hodně zpříjemnit běhání.

 

Oblečení - já osobně jsem první rok a něco běhal v obyčejných kalhotech (a teplákách) a mikině. A pokud běháte pro radost jednou týdně, tak by vám toto oblečení mělo stačit. Pokud ale zjistíte, že vás běhání chytlo a chtěli byste vidět nějaký vyšší pokrok ve vašem tréninku, tak doporučuji koupit alespoň základní funkční prádlo - spodky/běžecké kalhoty + tričko. Tyto věci by měly být opravdu co nejvíc na tělo, tak aby byly schopné z něj odvádět pot a udržet vás v suchu. Nemusíte hned kupovat prádlo od světových značek. Svoji úlohu splní i daleko levnější funkční prádlo. Navíc oproti mikině a klasickému oblečení vás hodně odlehčí a dodá vám daleko větší volnost pohybu.

 

Další vybavení - mě osobně přijdou důležité snad akorát stopky. Ať už na hodinkách, v mobilu nebo kdekoliv jinde. Přece jenom pokud si zaznamenáváte časy tak můžete daleko lépe sledovat svůj pokrok.

A to je všechno. Nic víc k běhání už nepotřebujete. Takže na co čekáte? Chcete se začít hýbat a sportovat? Tak jděte ven a hýbejte se:) Ideální je, pokud se připojíte k někomu kdo už trénuje :)

1 komentář:

  1. Já věřím, že bude :) je to daleko lepší než běhat jenom tak v obyčejným triku :) A v podstatě člověk nemusí nutně kupovat ani značkové kousky :) svůj účel docela dobře splní i funkční prádlo za pár kaček (třeba mám dobrou zkušenost s těma z albertu :D)

    OdpovědětVymazat